2020. dec 03.

Őszi balkonmesék

írta: Magház Hálózat
Őszi balkonmesék

Írta és fotózta: Kemese Fanni

Elérkeztünk a balkonmesék idei utolsó fejezetéhez.
A balkont egyszer csak elérte az ősz, pedig a snackpaprikatövek még aprócska zöld termésektől roskadoztak. Végül 15-20 paprikát szedtünk le éretten, narancssárgán. Az erkély tatarozásakor azon paprikák, amelyeken legalább az érés első nyomai látszódtak, néhány banán mellé kerültek a konyhában, és sikeresen utóérleltük őket. 

De még így is rengeteg éretlen maradt hátra, amelyek a komposzton végezték. A három paprikatő, amelyek az erkély naposabb, paradicsommentes felében nőttek, sokkal jobban teljesítettek; terméseik hozták a várt méretet, és ágaik roskadoztak. Sajnos hernyók is megjelentek, és elég sokat falatoztak, többet is kénytelen voltam kitessékelni, és rengeteg lyukas, megrágott termést hagytak hátra.

img_8556.jpg

A két másik tő a paradicsomsor közepén nem érezte igazán jól magát, a termések kicsikék maradtak, mintha chilinek nőttek volna, pedig keresztbe porzás nem történhetett. Tanulság jövőre, hogy a fő sor maradjon egységesen paradicsom, nem kell variálni mással.

img_7632.jpg

Végül november végén tettünk rendet az erkélyen. Az idénynövényeket letaroltuk, apró darabokra vágtuk és összegyűjtöttük egy zsákba. A rengeteg zöld komposztba került. A támrendszert kiszedtük a cserepekből, így most csak az üres, kimerült föld maradt hátra. Annyira elkéstünk a rendrakással, hogy megérkeztek az első fagyok, így nem mertem már elültetni a tulipánhagymákat sem, pedig találtam "szendvics" rendszerben ültetett cserepes tulipán tutorialokat, ahol több rétegben, különböző mélységbe ültették az egyes tulipánfajta hagymákat, így egy cserépből folyamatosan, három hullámban nőttek ki gyönyörű virágok. De ebből már csak jövő évi projekt lehet.

Hundertwasser bécsi múzeumában olvastam, hogy a művész szerint a legjobb, ha fát ültetünk az ablakokba – ő szó szerint értette, mert egy ványadt kis fácska nőtt a múzeum ablakában. Nyáron a levelek jótékonyan árnyékolnak, télen azonban több fény jut be a szobába. Hát pont ez a megélésünk a paradicsomlugas elbontása után: az alacsonyabban járó téli nap délutánonként besüt a szobába, és sokkal világosabb van napközben; a mi örömünkre és Mamusz macska örömére egyaránt. Nyáron viszont tényleg jól jött, hogy árnyékolt a plafonig érő paradicsom.

img_7620.jpg

Az erkély most téli szünetre vonult. Tavaszig rengeteg időm lesz levonni a tanulságokat, és tervezgetni a következő szezont. Köszönöm, hogy velem tartottatok, és figyelemmel kísértétek a balkonkertem idei alakulását!

Ha érdekesnek találtad ezt a bejegyzést, kedvelj minket Facebookon, vagy nézz körül a honlapunkon!

 

Szólj hozzá

kertészkedés önkéntesek Budapest noparakert balkonmesék 2020