2021. máj 06.

Áprilisi balkonmesék

írta: Magház Hálózat
Áprilisi balkonmesék

Írta és fotózta: Kemese Fanni

Az áprilisi enyhülésnek köszönhetően a balkonon elvetett retkek és saláták két hónap alatt szüretelhetővé cseperedtek. Tizennégy hosszúkás francia retek termett egyetlen cserépben, némelyik pufi lett, némelyik színátmenetes, és néhányat megrágott valami kártevő. Mindenesetre szuper érzés volt kisétálni a balkonra, és néhány retket kihúzni reggelihez vagy épp vacsorához.

img_9386.jpg

A tépősaláták is szépen fejlődtek, persze a magmixben lévő rukkolák lettek a legerősebbek. Ez a mix tavaly is bevált, most is finom volt, a levelek színe és formája mókásan változatos, és csak hab a tortán, hogy idén még a hangyák sem hordtak rá tetveket. Az ázsiai saláták ugyan gyorsabban fejlődtek, de a leveleik szálasabbak lettek, sőt, némelyik szőrös is, így kisebb gasztronómiai élményt nyújtottak; nem hiszem, hogy az őszi utóvetésben tovább kísérletezem velük. A mostani első tavaszi vetés sikere meggyőzött, hogy ősszel, a paradicsom szezon végén újra tegyek egy próbát utóvetésként.

img_9399.jpg

Azonban a tavaszi "kerti" munkák másik felét jelentő palántanevelés idén nem hozott annyi sikerélményt, mint tavaly, igaz, idén szinte csak új magokkal kísérleteztem. A parikat túllocsoltam (tejfölös dobozok alján már sár gyűlt a vízáteresztő lyuk ellenére), remélem egy friss földbe átültetés után erőre kapnak majd.

Az egérdinnye vetése volt a legnehezebb dió; több mint két hétbe telt mire kicsíráztak a magok, ráadásul igen rossz arányban, így attól tartok, hogy három növény nem is lesz elég a sikeres magfogáshoz. Azt olvastam, hogy az egérdinnye elég kényes, így még a kiültetés sikeressége is kérdéses, mielőtt kiderülhetne, hogy egyáltalán bírja-e a balkon körülményeket.

A balkoneprek virágoznak, megjelentek rajtuk az első gyümölcsök, kíváncsi vagyok mikorra érnek be. Azt mondják, az eperszezon idén később kezdődik, a szabadföldi magyar eperre május második feléig várnunk kell.

A retkeket már megettük, a maradék salátát leszüreteljük, aztán az összes cserépben kicserélem a földet, de erről már csak a balkonmesék következő részében olvashattok majd.

img_9518.jpg

img_9519.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Itt a magház blogján hónapról hónapra beszámolok a kis fővárosi balkonkertünk harmadik szezonjáról a balkonmesék sorozatban

Ha érdekesnek találtad ezt a bejegyzést, kedvelj minket Facebookon, nézz körül az Instagramunkon vagy látogass el a honlapunkra!

 

Szólj hozzá

kertészkedés önkéntesek Budapest balkonmesék 2021