2020. nov 16.

Madárbarát kert

írta: Magház Hálózat
Madárbarát kert

írta: Rimavecz Kinga

Ha azt kérdeznék, mit jelentenek számomra a madarak a kertemben, akkor a szabadság és egy nagy adag mosolygós életöröm jutna eszembe. Amikor idén júniusban az egyik tároló helyiségünkben észrevettük, hogy füsti fecskék kezdtek eszeveszett fészeképítésbe, akkor reménykedve osontunk be minden nap hozzájuk, hogy meglássuk hogyan is haladnak.

Tudtam, hogy kicsit késői az időpont a sikeres költéshez, de nagyon lelkesen segítettük a projektet. Még fecskepelenkát is helyeztünk ki a kész fészek alá, aztán vártuk a tojásokat és a kis fiókákat. 5 tojásból 4 fecskét sikeresen felneveltek.

tb_fecskemontazs.jpgfotó: Tímár Benjamin

Mindig is álmom volt, hogy legyen fecskénk. Nem sok esély volt rá, mert sajnos a környéken már nem nagyon tartanak az emberek állatot és a tanyasi kiskertek is kimentek a divatból. Mondogattam, hogy talán elég, ha lesz a kertben trágya. Pont kapóra jött a mélymulcsos kert kialakítása. És láss csodát: ezek a gyönyörű kis rovargyérítők tudták, hogy ez most már egy jó hely lesz a letelepedésre.

img_20200708_122200.jpgfotó: Rimavecz Kinga

Ahhoz, hogy kertünk madarakkal legyen teli, most ősszel is sokat tehetünk. A madarak életmódjához és táplálkozásához egyaránt segítséget tudunk nyújtani pár egyszerű módszerrel. A biodiverz kert a madaraknak is jócskán kedvez, a legjobb, ha minden évszakban megtalálják a számukra megfelelő növényzetet.

Idén már nem fog sokan nőni a gyep, de általánosságban elmondható, hogy nyugodtan hagyjunk benne bőven virágzó kétszikűt is és lehetőleg ne nyírjuk hetente. Ha erre nincs lehetőségünk, hagyjunk kaszálatlan gyepfoltokat. A pázsitfüvek ősszel beérő magjai fontos táplálékuk a magevőknek. Az arasznyinál rövidebbre hagyott füves területek viszont teljesen ideálisak a kisebb testű madarak számára. A fekete rigó, az énekes rigó vagy a vörösbegy kedvenc tápláléka az ezeken a gyepen megtalálható csigák, rovarok vagy földigiliszták. 

tb_viragos_gyep_1.jpgfotó: Tímár Benjamin

Telepítsünk olyan fákat, cserjéket, mely védelmet nyújthat és alkalmas lehet fészeképítésre, illetve bogyójával táplálékul szolgál. Cserjeként használhatjuk az alábbi őshonos fajainkat: mogyoró, rekettyefűz, húsos som, magyal, kökény, sajmeggy, egybibés galagonya, boróka, sóskaborbolya, fekete bodza, vadrózsa. A közülük kiválasztott számunkra ideális fajok egyben kertünk üde színfoltjai is lehetnek.

Örökzöld növényeink is segíthetik a madarak életmódját, ilyen például a lucfenyő, erdei fenyő, a tiszafa, puszpáng, babérmeggy, fagyal, madárbirs, borostyán.

Jó, ha a lombhullató fák alatt sem azonnal gyűjtjük össze a faleveleket, ha mégis, akkor pedig húzzuk oda a fa tövéhez, amiben előszeretettel szemezgetnek a kis madaraink, és nem mellesleg ezzel a fának is visszajuttatunk egy kis tápanyagot. Legyen ez akár gyümölcsfa, tölgy, fűz, nyír, magyar kőris, berkenye.

rk_lombhullato_fak.jpgfotó: Rimavecz Kinga

Ne vágjuk ki az összes öreg fát!

Ha akad a kertünkben öreg fa, akkor se siessük el a kivágását. Odúlakók számára fészkelőhely, várta madarainknak pedig ideális lehet a préda kiszemelésére. Ezenkívül a holt fa sok-sok élőlénynek nyújt táplálékot az ízeltlábúakon keresztül, az emlősökön és madarakon át.

tb_oreg_fa.jpgfotó: Tímár Benjamin

Téli időszakban se feledkezzünk meg a madarak itatásáról. Az egyre melegebb és szárazabb teleken nehezen jutnak vízhez, így kihelyezett itatókkal nagy segítséget nyújthatunk. Rakjunk ki az élőhelyükhöz közel egy alacsony falú edényt vagy virágalátétet, lehetőleg olyan helyre, ahol a ragadozók vagy macskák nehezebben közelítik meg madarainkat.

A madárbarát kert nemcsak a kinti munkáinkat csökkenti, hanem a gyönyörű fajgazdagságot is növeli. Minél több faj él a kertünkben, annál nagyobb az örömünk benne, és annál többet tettünk a környezetünkért!

Ha érdekesnek találtad ezt a videót, látogass el Facebook oldalunkra, vagy nézz körül a honlapunkon!

Szólj hozzá

gyakorlati tippek