2024. sze 02.

Beszámoló a 2024-es jászboldogházi „Kiskerti vetőmagfogás” gyakorlati oktatónapról

írta: Magház Hálózat
Beszámoló a 2024-es jászboldogházi „Kiskerti vetőmagfogás” gyakorlati oktatónapról

2024. augusztus 24.-én került megrendezésre az idei jászboldogházi „Kiskerti vetőmagfogás” gyakorlati oktatónap. Nagyon lelkes kis csapat gyűlt össze, így a jó hangulat az egész napot
végigkísérte.

Délelőtt a gazdaságot jártuk körbe, megnéztük az épületeket, a kertet (földbe ásott üvegház, erdőkert, tönkölytermesztő terület) és a tanyán élő őshonos állatokat. A kerti séta során az éppen érő finomságokat (szilva, körte, alma, szőlő) kóstoltuk meg.

parcellanezes_1.jpg

foldbe_sullyesztett_uveghaz_1.jpg

A közösen elfogyasztott ebéd után magot fogtunk száraztermésűekből (saláta, spenót, lóbab), illetve lédústermésűekből (paradicsom, uborka). A következő program az élő tönkölyfeldolgozás-bemutató volt.

kalmarrosta-bemutato_1.jpg

Átalakított kalapácsos darálóval hántoltunk, kalmárrostával magot tisztítottunk, majd pedig az így kapott anyagot elektromos házi malomban őröltük lisztté. Uzsonnára pedig megkóstoltuk a saját frissen sült teljes kiőrlésű kovászos tönkölykenyerünket.

magfogasra_varo_tajfajtak_1.jpg

Emellett volt almafajta-, szőlőfajta-, paradicsomfajta- és uborkafajta-bemutató is, valamint megmutattuk a jelenlévőknek a Maria Thun féle biodinamikus vetési naptárt és a hazai magfogás két alapművét, a „Vetőmag-önellátás a gyakorlatban” és a „Magtermesztők kézikönyve” című könyveket.

A résztvevők a nap végén ajándék magcsomagot kaptak, illetve vihettek haza a közösen fogott magokból is. Mindenki sok-sok élménnyel és új tudással gazdagodva indult útnak a nap végén.

Köszönjük szépen mindenkinek az aktív részvételt és a jó hangulatot!

Írta és fotózta: Hegyesi József és Sipos Erika

Ha érdekesnek találtad ezt a bejegyzést, kövess minket Facebookon, nézz körül az Instagramunkon vagy látogass el a honlapunkra!

 

Szólj hozzá

oktatás képzés Jászboldogháza vetőmagképzés vetőmagönellátás Élő-hely magházhub gazdaságlátogatás