2020. aug 17.

Júliusi balkonmesék

írta: Magház Hálózat
Júliusi balkonmesék

Kemese Fanni önkéntesünk összefoglalója arról, hogy mi történt júliusban budapesti kis balkonkertjében.

Írta és fotózta: Kemese Fanni

Július végére a hat tő paradicsomunk egy összefüggő paradicsomfallá terebélyesedett. A kis csúcsos bordó pari folytonnövő fajta, és mostanra a legerősebb tövek elérték a támrendszer tetejét, így elég nehezen megy a kacsolás, és egy hosszú bottal nyúlok fel a magasba a virágokhoz, hogy egy kicsit megpöcögtessem őket, így elősegítve a beporzást. Az alsó leveleiket rendesen megnyirbáltam, a tetejük pedig burjánzik, és az addig csak zölden megbúvó legalsó paradicsomfürtök elkezdtek érni. A folyamat olyan, mintha a növény felcicomázná magát vörös ékszerekkel.

fanni_pari3.jpgFotó: Kemese Fanni


Azonban egy kicsit elbizonytalanít, hogy nem minden bogyó hozza a csúcsos alakot. Jelen ponton még nem tudom, hogy az előző generációnál történt-e keresztbeporzódás, és emiatt ez a fajtajegy gyengült, vagy ez az eltérés normálisnak tekinthető. Az egyik növény ráadásul sokkal gyengébb, mint a többi; itt is jó kérdés, hogy a maggal volt gond, vagy egyszerűen a fejlődés során alulmaradt a korlátozott erőforrásokért zajló versenyben a másik tővel szemben. Magfogáskor válogatnom kell majd a bogyók között, az már biztos.


fanni_pari2.jpgCsúcsos és kevésbé csúcsos paradicsomok (Fotó: Kemese Fanni)


A snack paprika növények hatalmasra nőttek, és őrületes virágzásba kezdtek. Legnagyobb bánatomra egészen sok virág elnyílik és lepotyog, annak ellenére, hogy elkezdtem én helyettesíteni az erkélyről teljesen hiányzó beporzó rovarokat. Mostmár úgy látom, hogy jó pár virág csak a szirmait dobta el, így nagyon szurkolok, hogy a kis paprikakezdemények tényleg növekedésnek induljanak.

Júliusban jártam egy növénycserén is, és bazsalikomot hoztam haza onnan. Az előző tulajdonosa saját magfogással neveli őket évek óta. Az eredetileg lila bazsalikomok mostanra, a harmadik generációra, az erezetet és a levelek tövét leszámítva teljesen kizöldültek. Tervezek jövőre lila bazsalikomot vetni (mivel kóstoltam isteni lilabazsalikom szörpöt), de jó tudni, hogy saját magfogásnál benne van ez a színváltás is a pakliban. Piacon vett vágott bazsalikom ágakat is gyökereztettem, így a cseréltekkel együtt négy kis tövecskét ültettem egy cserépbe a búzavirág helyére.

Az árvácskákat elpusztította a takácsatka, így kíméletlenül letaroltam az egészet. Most üres cserepek szomorkodnak szerte az erkélyen. Már csak a májusban helyre vetett büdöskék tartják a frontot, mostanra mindegyik virágzik. A macskamenta is virágba borult, így nagyon reménykedem, hogy tudok majd magot fogni belőle.

A hónapban beszereztem egy vödörnyi csirketrágya pelletet, így immáron heti rendszerességgel megy a kéregmulcs alá egy-egy kanálnyi minden növénynek. A neem olajozást sűrűbben, de nagyobb hígításban végzem: heti kétszer, 7 ml-t öntök egy fél locsolókannányi vízhez, hogy a kártevőket lassítsam, amennyire csak lehet.

Remélem augusztus a fejlődő paprikákról és a temérdek piros pariról fog szólni. Egy hónap múlva jelentkezem, addig is jó kertészkedést, piacra járást, savanyítást és befőzést mindenkinek. :)

fanni_pari_1.jpgFotó: Kemese Fanni


Itt a magház blogján hónapról hónapra beszámolok a kis fővárosi balkonkertünk alakulásáról a balkonmesék sorozatban.

 

Szólj hozzá

kertészkedés önkéntesek Budapest noparakert balkonmesék 2020