2022. már 14.

Beszámoló a XIII. Bátri Magbörzéről

írta: Magház Hálózat
Beszámoló a XIII. Bátri Magbörzéről

Írta és fotózta: Máthé Orsolya

A tavalyi kihagyás után végre sor került a XIII. Bátri Magbörzére is.

Visszanézve a történelmi kezdetekre, amikor a Faluházban öten jöttünk össze az első alkalommal, és csak én vittem magot, a mostani esemény már óriási élmény volt. Nagyon sokan mozdultak meg annak érdekében, hogy létrejöhessen, ezúton is köszönetet mondok mindenkinek, aki segített, és aki megtisztelt a jelenlétével.

Kedves barátokkal csomagoltuk napokon át a saját termésű és a Magház Egyesület többi tagjától kapott fajták magjait. A rendezvényen már többszáz csomag várta új gazdáját.

Bátor Község Faluházának udvarán állítottuk fel a sátrakat, amiket az Életfa Környezetvédő Szövetségnek köszönhettünk. Védelmük nélkül feleannyi idő alatt fagytunk volna jégkockává :-)

Vetőmagokkal, szakmai előadásokkal, tanácsadással voltak jelen: a Vándorkovász Porta Négyesről, A Matyó Kertbarátok Mezőkövesdről, az Élő-Hely Jászboldogházáról, érkeztek vetőmagokkal gazdák Egerszólátról, Noszvajról, Otorosról, Bodonyból, Kisfüzesről, Szihalomról, és természetesen Bátorból is. A jelenléti ív szerint 20 településről voltak résztvevők a börzén.

1_5.jpg

Egy magbörze mindig hatalmas élmény, valahogy bevonzza az elkötelezett önellátó kertelőket, és valódi kincsekre is lehet lelni. A Banya-Tanya Alapítvány kínálatában a régi, megszokott fajtáink között ott voltak a betegségeknek ellenálló paradicsomfajtáink, uborkák, sütőtökök. A térségből gyűjtött, vagy a génbankból kapott Észak-hevesi tájfajták is sikeresek voltak, mint az óriásira megnövő egri tájfajta napraforgó, vagy a szilvásváradi bokorbab.

Vittünk különlegességeket is, mint az évek óta kedvenc salátaporcsint, tomatillot, új barátunkat, a salátamályvát, vagy a Magház csapatától kapott egérdinnyét, luffát, más vidékek tájfajtáit.

A többi kiállító résztvevőtől mi is kaphattunk hasznos fajtákat: méteres babot, különleges paprikákat, régóta keresett mályva vetőmagot, és még vadcitrom palántákat is!

Sokan hoztak süteményeket, gyümölcsöt, a Barna Tea forró narancsos mate keveréke pedig tartotta bennünk a lelket a hideg szélben :-)

Köszönöm, hogy eljöttetek, remélem, sokszor magozunk még együtt Bátorban!

2_5.jpg

Ha érdekesnek találtad ezt a bejegyzést, kövess minket Facebookon, nézz körül az Instagramunkon vagy látogass el a honlapunkra!

 

Szólj hozzá

beszámoló magok agrobiodiverzitás magbörze Bátor Magház mezőgazdasági sokféleség közösségi magbank maghálózat