2024. feb 14.

Pusztaszabolcsi és terézvárosi magörze

írta: Magház Hálózat
Pusztaszabolcsi és terézvárosi magörze

beszámoló

írta:  Mészáros Zoltán

Pusztaszabolcson harmadik éve tartok magbörzét, és még mindig kicsit az útkeresés fázisban vagyunk, de mindenesetre azért már vannak állandó érdeklődők, akikre számítani tudok. Tavaly kipróbáltuk, hogy a házunkban került megrendezésre az esemény, és szerencsére még éppen el is fértünk, de idén már inkább a helyi művelődési házat kértem meg a helyszín biztosítására, ott alkalmasabbak a körülmények, ha mégis többen összegyűlnénk.

Szerencsére a régi-új programszervező hölgy nagyon lelkes volt, abban is megegyeztünk, hogy ez a magbörze lesz egy folytatólagos kertész klub első alkalma is, remélem sikerül ezzel is kicsit több emberhez eljutni, közösséget építeni. Pusztaszabolcson viszonylag sokan kertészkednek egyébként, de nehéz megszólítani az embereket, így azt hiszem, jó pár évbe telik még, mire tényleg nagyobb összejövetelekre lehetne számítani.

pusztaszabolcs_20240202_173945_1.jpg

                  Kép: Pusztaszabolcsi magbörze - Mászáros Zoltán

A mostani alkalommal körülbelül tizen lehettünk. Tartottam egy rövid előadást a magfogás és fajtafenntartás értékeiről és hogyanjairól, majd kipakoltam a hozott fajtákat és kezdődött a csere-bere. Bár a településünkről csak páran vettek részt, a környékről többen is érkeztek, hoztak magokat, szaporításra alkalmas hajtásokat is.

pusztaszabolcs_20240202_173407_1.jpg

                  Kép: Pusztaszabolcsi magbörze - Mászáros Zoltán

A kedvencem idén (akárcsak tavaly) az a rácalmási barátunk volt, aki egy nagy csomó leveles babérvesszőt és rozmaring ágat hozott, az illatok nagyban hozzájárultak a megfelelő atmoszféra kialakulásához. Ezek a kertben termett friss babérlevelek egyébként össze sem hasonlíthatóak a bolti szárított babérral, és védettebb helyen ez a cserje is át tudja vészelni a teleinket, érdemes vele kísérletezni. Végül körülbelül két-két és fél óra után fejeztük be a beszélgetést. Jövőre újból lesz pusztaszabolcsi magbörze!
img_1816.jpg

                     Kép: Zöldítők magbörze Terézvárosban - Antal László

Másnap kora reggel már indultunk is a családdal Budapestre, ugyanis várt a Zöldítők által szervezett terézvárosi magbörze. Itt inkább a Magház Egyesület, mint saját kertünk képviseletében voltam jelen, bár, aki ismeri az egyesületet, az tudhatja, hogy ahány tag, annyi féle arca van, annyiféle gazdaság és mag. Mivel a szervezők nagyobb érdeklődésre számítottak, Szalczinger Judit is csatlakozott hozzánk, ami jól is jött, mert a börze elejétől végéig voltak érdeklődők, kérdések. A szokásos magos üvegeken kívül erre az alkalomra hoztam magammal némi gyökereztetni való szőlővesszőt, amit valaki lelkesen vitt haza magával, valamint az előző napról megmaradt néhány rozmaringágat, amik szintén nagy örömet okoztak néhány résztvevőnek.

img_1858.jpg

                     Kép: Zöldítők magbörze Terézvárosban - Antal László

Számomra a legérdekesebb az eseményre való készülésben az volt, hogy megbeszéltük a szervezőkkel egy magfelismerő játék összeállítását, ami izgalmasabbá teheti a magbörzét. Számomra nagyon jó játék volt több tucat fajta magjaiból kiválogatni azokat az üvegbe kerülő adagokat, amiket megfigyelve ki lehetett találni, milyen fajról van szó. Az üveg alján lévő felirattal le lehetett ellenőrizni a megfejtést. Számomra innen jött az izgalmasabb kihívás, ugyanis ezek után az üvegeket növénycsaládok szerint lehetett csoportosítani is a kirakott táblácskák mellé, ezt aztán szintén lehetett ellenőrizni a táblák megfordításával. Érdekes új felismerés volt számomra, hogy mennyire hasonlóak tudnak lenni egyébként teljesen másnak gondolt, de rokon növények magjai, mint amilyen például a keserűfűfélékhez tartozó sóska, rebarbara, hajdina.

A családok ismerete egyébként nem teljesen céltalan tudás, hiszen sok kártevő van, ami több haszonnövényt is károsít, és ha ismerjük a rokonságot, akkor jó eséllyel meg tudjuk mondani, mik lehetnek még tápnövényei az adott gazfickónak. Gondoljunk csak például a krumplibogárra, ami esetenként szívesen csemegézik padlizsán levelet, de akár még paradicsomot is.

zolditok_20240203_114253.jpg

                     Kép: Zöldítők magbörze Terézvárosban - Antal László

Azt sajnos nem tudom, hogy mennyire aratott sikert a játék, mert végig a magok és információ osztásával voltam elfoglalva, de remélem néhány embernek örömet tudtam szerezni vele. Még korábban készített Lipka Bori néhány nagyon ötletes kvízt, amit szintén vittünk magunkkal az eseményre, ezeket is ki lehetett próbálni, nyereményként egy sütőtököt ajánlottunk fel, amire nem volt túl nagy érdeklődés, de szerencsére nagyfiunk nagyon lelkesen küzdött érte, meg is nyerte, így másnap az ő tiszteletére főztünk belőle sütőtök- krémlevest. Judit is szép tömött magcsomagokkal érkezett, és őt is végig szóval tartották a résztvevők, úgyhogy jó, hogy ketten is el tudtunk jönni

img_1809_copy_1.jpg

                     Kép: Szalczinger Judit (Szabadon nőtt kert) és Mászáros Zoltán (Mezőföldön) a Zöldítők magbörzéjén - Antal László

 A Zöldítők asztalánál Bajzák Annáék szintén rengeteg fajta növény magját hozták el, amiből választhattak az érdeklődők és náluk is volt többféle játék és ismeretterjesztő anyag is. Sajnos erről részletesen azért nem tudok írni, mert végig elfoglaltak voltunk, de az látszott, hogy a résztvevők mind lelkesek, csillogó szemmel mennek asztaltól-asztalig, így láthatólag elnyerte a tetszésüket a program.

img_1851_1.jpg

                     Kép: Bajzák Anna standja a Zöldítők magbörzén - Antal László

A magbörze akkor az igazi, ha nem csak egyvalaki osztja meg a magjait, hanem mások is hoznak magukkal a saját maguk által fenntartott fajtákból. Szerencsére itt ez maximálisan megvalósult, legalább 4-5 olyan kertésszel találkoztam, aki hozott magával kicsomagolt magokat, be is újítottam gyorsan legalább 4 féle büdöske magot, mert az utóbbi években a csigák miatt sajnálatosan megszakadt a magellátásunk.

zolditok_20240203_112532.jpg

                     Kép: Zöldítők magbörze Terézvárosban - Antal László

img_1863.jpg

                     Kép: Zöldítők magbörze Terézvárosban - Antal László

Külön szeretnék még köszönetet mondani Rusz-Ajtony Eszternek, aki a gyerekeknek tartott foglalkozást, lehetett vele a saját maga által készített Kertkaland társasjátékkal játszani, illetve különböző tavaszi vetésű magokkal akár vetőszalagot készíteni. Ezt a mi gyerekeink is nagyon élvezték, mi vittünk még magunkkal két tejfölös vödörnyi vegyes magot, ami magsimogatóként szolgált, úgy láttuk, ez is több gyereknek lekötötte a figyelmét egy időre.

Összességében nagyon hálás vagyok a Zöldítőknek a szervezésért, mert abszolút profi módon sikerült úgy lebonyolítaniuk ezt az eseményt, hogy mindenre jutott idő, nem volt túl nagy zsúfoltság és mindenki megtalálta a neki érdekes tevékenységet.

Ha érdekesnek találtad ezt a bejegyzést, kövess minket Facebookon, nézz körül az Instagramunkon vagy látogass el a honlapunkra!

 

Szólj hozzá

beszámoló magok magbörze Magház mezőföldön zöldítők