2022. már 30.

Beszámoló az első jászboldogházi magbörzéről

írta: Magház Hálózat
Beszámoló az első jászboldogházi magbörzéről

Írta és fotózta: Hegyesi József

Örömmel jelentjük, hogy 2022. március 19.-én a Magház Egyesület és Jászboldogháza Község Önkormányzata sikeresen megrendezte az I. Jászboldogházi Magbörzét. Az eredetileg 2020 tavaszára tervezett eseményt anno a koronavírus-járvány miatt sajnos le kellett mondani, így most ott folytattuk, ahol akkor abbamaradt a történet. A szép napsütéses idő, a magok és az érdekes szakmai programok sokakat kicsábítottak a rendezvényre, amelyen körülbelül 40-50 fő gyűlt össze (még Budapestről és Jászberényből is érkeztek látogatók).

masodik_kep_a_cikkhez.jpg

A megnyitóban Joó-Kovács Balázs alpolgármester úr felidézte a régi időket, amikor bizony előfordult, hogy a háztáji kertészkedés és a hozzá kapcsolódó vetőmag-önellátás mentette meg az embereket az éhezéstől. Ez az elméleti és gyakorlati tudás azóta javarészt sajnos kiveszett a köztudatból, illetve az emberek modernizálódott és felgyorsult életéből. Jó lenne, ha egyre többen – fiatalok és idősebbek egyaránt – újra birtokolnák e tudást, mert egyre több jel mutat arra, hogy óriási szükségünk lesz rá a közeljövőben. S nem csak a testnek, hanem a természettől eltávolodott léleknek is jót tesz a kertben friss levegőn végzett aktív teremtő munka. Akik eljöttek, azok biztosan nem bánták meg. Fajtamentéssel foglalkozó gyakorló kertészektől és a nemzeti génbankunk szakembereitől hallhattak sok-sok érdekes és hasznos információt, amelyet írott formában is magukkal vihettek a színes szakmai kiadványokon keresztül. Az esemény legizgalmasabb része természetesen maga a börze (a kötetlen magcserebere) volt, ahol különleges és ritka fajták magjait lehetett beszerezni – teljesen ingyen – a hozzájuk tartozó tudással együtt.

elso_kep_a_cikkhez.jpg

A rendezvényen jelentettük be hivatalosan Jászboldogháza növényfajta-gyűjteményének a létrehozását, amelybe már érkezett is néhány tétel. Ezúton is köszönet Tamási Zoltánnénak és Kőhidi Györgynek az első magokért, amelyek Jászboldogháza közösségi génbankját gazdagítják. Továbbra is szeretnénk megkérni mindenkit, akinek van olyan fajtája, amelyet már régóta termeszt a kertjében (és eredetileg nem boltból vásárolta), hogy küldjön magokat Jászboldogháza növényfajta-gyűjteményébe, melynek fenntartását én vállaltam el a falu külterületén található tanyámon. A gyűjtemény növényeiből fogott magokhoz minden jászboldogházi lakos ingyenesen hozzájuthat a mostantól évente megrendezésre kerülő magbörzéken. A felajánlott magokért személyesen is el tudok menni (a telefonszámom: 06-20-5346487). Segítő közreműködésüket előre is köszönöm a közösség nevében!

Ne feledjük, hogy ezen értékes helyi genetikai erőforrások csak akkor maradnak fenn a jövőben, ha a termesztésen keresztül megőrizzük őket a kertjeinkben!

Köszönöm mindenkinek – kiállítóknak és látogatóknak egyaránt – a részvételt, találkozzunk jövőre a II. Jászboldogházi Magbörzén!

harmadik_kep_a_cikkhez.jpg

Ha érdekesnek találtad ezt a bejegyzést, kövess minket Facebookon, nézz körül az Instagramunkon vagy látogass el a honlapunkra!

Szólj hozzá

beszámoló magok agrobiodiverzitás magbörze Jászboldogháza Magház mezőgazdasági sokféleség közösségi magbank maghálózat