2023. már 01.

Kitűnő hangulatban telt a második Jászboldogházi Magbörze

írta: Magház Hálózat
Kitűnő hangulatban telt a második Jászboldogházi Magbörze

Írta: Hegyesi József
Fotózta: Babinyecz János

2023. február 25.-én kitűnő hangulatban telt a második Jászboldogházi Magbörze. Úgy tűnik, hogy a háztáji kertészkedés és a vetőmag-önellátás iránt egyre növekszik az érdeklődés, hiszen még többen jelentek meg a művelődési házban megrendezett eseményen, mint tavaly. Ráadásul még az Erdélyben található Sinfalváról – Jászboldogháza testvértelepüléséről – is érkeztek résztvevők.

A rendezvény megnyitójában Joó-Kovács Balázs alpolgármester örömmel jelentette be, hogy megalakult a „Jászboldogházi Kertbarát Kör”, melynek szervezését Berczeli Ildikó vállalta magára, aki néhány mondatban ismertette annak céljait és terveit.

Ezt követően a jelenlévők megismerkedhettek a magbörzék működésével, illetve meghallgatták azt a tavaly elindított felhívást, amelynek célja Jászboldogháza növényfajta-gyűjteményének a létrehozása. A 2022-ben összesen négy tétellel (két veteménybabfajtával, egy ricinusfajtával, illetve egy csokroshagymafajtával) induló gyűjtemény idén tovább gazdagodott egy lilahagymafajtával, amelyet a Sinfalváról érkezett Nagy Domokos és fia Nagy László ajánlott fel. Ezúton is köszönet nekik érte! Az újonnan érkezett fajtából olyan sok magot hoztak, hogy a gyűjteménybe szánt mennyiségen kívül már a résztvevők is tudtak belőle hazavinni saját felszaporításra.

magborze_cikkhez_kep_3.jpg

A rendezvény első szakmai előadását a magbörzét szervező Magház Egyesületben, illetve a Banya-Tanya Alapítványban tevékenykedő Máthé Orsolya tartotta, aki Bátorból érkezett hozzánk, hogy meséljen egy kicsit a Kárpát-medencében már régóta termesztett növényfajokról, illetve azokról a külföldről származó zöldségnövényekről, amelyekkel a kertművelők még csak most ismerkednek, de valószínűleg egyre nagyobb szerepet tölthetnek majd be a kertjeinkben és a táplálkozásunkban a jövőben.

A második meghívott előadónk Balajti Anita volt, aki a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ Tápiószelén található növényi génbankját mutatta be, kiemelve, hogy az intézmény kisebb és nagyobb csoportok számára ingyenesen látogatható szakvezetés keretén belül (előzetes egyeztetés alapján). Ez azért is fontos, mert szeretnék, ha minél több ember megismerné a génbankban folyó felbecsülhetetlen jelentőségű génmegőrzési munkát, amely biztosítja, hogy a régen elfeledett fajták rendelkezésre álljanak a ma még meg sem született generációk számára is a jövőben.

Örvendetes volt látni, hogy a településről többen is kiállítóként jelentek meg saját magokkal, illetve palántákkal. Reméljük jövőre még többen lesznek, akik kedvet kapnak a magbörzézéshez, hiszen ennek a rendezvénynek pont ez a célja.

Az biztos, hogy mindenki nagyon jól érezte magát, és a magbörzére ellátogatók nem csak különleges és ritka zöldségmagokkal, hanem sok-sok új ismerettel és egy közösen eltöltött kellemes délelőtt élményével is gazdagodtak.

Köszönöm mindenkinek – kiállítóknak és látogatóknak egyaránt – a részvételt, találkozzunk jövőre a harmadik Jászboldogházi Magbörzén!

magborze_cikkhez_kep_1.jpg

Ha érdekesnek találtad ezt a bejegyzést, kövess minket Facebookon, nézz körül az Instagramunkon vagy látogass el a honlapunkra!

Szólj hozzá

beszámoló kertészkedés magbörze Jászboldogháza vetőmagok Magház közösségi magbank maghálózat