2023. júl 11.

Aszalási gyorstalpaló

írta: Magház Hálózat
Aszalási gyorstalpaló

Írta és fotózta: Hegyesi József

Évekkel ezelőtt vásároltunk egy Vita-sun e 40 ECO típusú, magyar gyártmányú elektromos aszalógépet. A berendezés kb. 4 m2-nyi szárítási felülettel rendelkezik, és rendkívül energiatakarékos, hiszen hővisszanyerős. Ez azt jelenti, hogy az aszalóból távozó meleg levegő egy hőcserélőn keresztül átadja az energiáját a beszívott hideg levegőnek, ami így már előmelegített állapotban kerül a gépbe.

vita-sun_e_40_eco_elso_kep_jozso.jpg

Nagyon meg vagyunk vele elégedve, és 24-48 óra alatt képes 40 kg-nyi (vagyis 4 db 10-es rekesznyi) gyümölcsöt/zöldséget megszárítani. A nagyon lédús anyagok (pl. paradicsom) esetében ennél több időre is szükség lehet. Fontos, hogy lehetőség szerint olyan gyümölcs- és zöldségfajtákat aszaljunk, amelyek inkább húsosak mint lédúsak. Persze mindenféle terményből lehet aszalványt készíteni, de igazán jó minőséget az aszalásra való rostosabb gyümölcsökből/zöldségekből tudunk előállítani. A minőség szempontjából az is fontos, hogy gyorsan és megfelelő hőmérsékleten menjen végbe az aszalás. Mi például 55°C-on aszalunk. A gyógy- és fűszernövényeket pedig 33°C-on szárítjuk.

alma_aszalasa_jozso.jpg

Amúgy sok mindent lehet szárítani/aszalni:

  • gyümölcsöket (szilva, körte, alma, birsalma, meggy, cseresznye, sárgabarack, mazsolaszőlő, füge, stb.),
  • zöldségeket (paradicsom, házi ételízesítőhöz répa, petrezselyem, zeller, hagyma, stb.),
  • gyógynövényeket (hársfavirág, bodzavirág, citromfű, csalán, stb.),
  • fűszernövényeket (zellerlevél, petrezselyemlevél, stb.),
  • gombát.

aszalt_cseresznye_uvegben_jozso.jpg

Nagyon fontos, hogy csak ép, egészséges alapanyagokat aszaljunk, illetve hogy azokat megfelelő módon előkészítsük. Például a szilvát magozás után félbe kell vágni, az almát csumázás után kb. 1-2 cm vastag cikkekre érdemes darabolni, a kisebb méretű paradicsomokat elegendő elfelezni, a meggyet/cseresznyét pedig csak egyszerűen ki kell magozni. Nyilván fajonként eltérő, hogy milyen előkészítési munkára van szükség. Még egy jó tanács: az aszalásra szánt terményeket mindig a vágási felülettel felfelé helyezzük el a tálcákon. Így könnyebb lesz azokat leszedni az aszalás végén.

aszalt_paradicsom_jozso.JPG

szaritott_gyogynovenyek_tarolasa_befottesuvegben_jozso.jpg

Ami a kihozatalt illeti, az elsősorban attól függ, hogy milyen típusú (mennyire puha) aszalványt szeretnénk készíteni, illetve hogy azt meddig szeretnénk tárolni. 40 kg-nyi gyümölcsből átlagosan 4-5 kg közepes nedvességtartalmú aszalvány készül. Akár teljesen ropogósra is száríthatjuk a terményeket, de akkor azok rágósabbá válnak. Ha sok nedvességtartalmat hagyunk a gyümölcsökben, akkor nagyon finom aszalványt kapunk, amit mindenki meg tud enni, viszont ekkor az eltarthatóság korlátozott. Azt tudnunk kell, hogy az aszalványok csak egy bizonyos nedvességtartalom alatt tárolhatóak hosszú távon. Ha nem érjük el ezt a szintet, akkor penészedés indulhat el. Végül egy jó tanács: az aszalványokat légmentesen záródó befőttesüvegekben érdemes tárolni hideg, sötét, állandó hőmérsékletű helyen (pl. pincében).

szaritott_gomba_tarolasa_befottesuvegben_jozso.jpg

Sok sikert és jó egészséget kívánok az aszalványkészítéshez!

Hegyesi Jozsó kollégánknál Jászboldogházán lehetőség van az aszalógép bérlésére is. Részleteket az alábbi elérhetőségeken tudsz egyeztetni, ha érdekel ez a lehetőség:

aszalas_hirdetes_jozso.png

Ha érdekesnek találtad ezt a bejegyzést, kövess minket Facebookon, nézz körül az Instagramunkon vagy látogass el a honlapunkra!

Szólj hozzá

gasztro aszalás Jászboldogháza