2023. nov 29.

Beszámoló és négy új érdekes fogalom az Európai Agroökológiai Fórumról

írta: Magház Hálózat
Beszámoló és négy új érdekes fogalom az Európai Agroökológiai Fórumról

Írta: Réthy Katalin

A Magház egyesület online szakmai tartalmainak megvalósulását az NBGK támogatta.

2023. november 16-18. között Gyöngyösön került megrendezésre az Európai Agroökológiai Fórum a Magyar Agroökológia Hálózat Egyesület (MAHE) és az Agroecology Europe szervezésében. A Magház Egyesület a MAHE alapító tagja, hiszen az agroökológia egyik alapelve a sokféleség, aminek megőrzésén mi is nap mint nap dolgozunk. A közel 350 fős rendezvényen gazdálkodók, kutatók és szakemberek érkeztek változatos szakterületekről Európa és a világ számos országából. A két évente megrendezésre kerülő vándoreseményt nem véletlenül hívják fórumnak és nem konferenciának: a hangsúly itt nem a hosszas tudományos előadásokon, hanem a különböző szereplők közötti eszmecserén és az együttműködések mélyítésén van. Ennek támogatása érdekében párhuzamosan futó, tematikus műhelymunkákon zajlott a közös munka. 

A szombati kirándulások egyik célpontja a Nemzeti Biodiverzitás és Génmegőrzési Központ (NBGK) volt, ahol a résztvevők egyik csoportja Hegyesi József vezetésével, másik csoportja pedig Réthy Kati tolmácsolásával ismerkedtek meg a hazai génmegőrzés hagyományaival. A kirándulók egy másik csoportja a Magház egyik hubjában tett látogatást Papp Orsolyánál Zsámbokon, az Orsiherba Biokertben.

ao3.JPG            Képet készítette: Vidám Brigitta

A rendezvény záróeseményének része volt egy nemzetközi magbörze is, a Magház Egyesületet Máthé Orsolya (Banya-Tanya Alapítvány) képviselte saját fogású és Magházas magokkal. Számos nemzetközi résztvevő hozta el magjait saját országából, de volt olyan régebbi magyar magbörzés résztvevő is, aki eljött megosztani a tapasztalatait a Magházas fajtákról. 

dsc_1704.JPG          Képet készítette: Vidám Brigitta

Az alábbiakban megismerkedhettek pár érdekes új fogalommal az agroökológia területéről, melyek hangsúlyosan megjelentek a 3 napos rendezvény programjában, valamint egy (nekünk) új tápanyagutánpótlási módszerrel is. 

Alulhasznosított növény (Underutilised crop)

Olyan haszonnövények vagy vadnövények, amelyek helyi szinten fontos szerepet töltenek be egy közösség élelmezésében, esetleg gyógyászati vagy egyéb célra hasznosulnak; azonban nem kerültek be a mezőgazdasági termelés fősodrába. Az alulhasznosított növények termesztése és tudományos vizsgálata lehetőségeket rejt magában az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás, a genetikai alkalmazkodás vagy az élelmezésbiztonság területén. A Magháznál természetesen sok alulhasznosított növénnyel kísérletezünk; de az elmúlt években nagyszabású kutatásokban is részt vettünk, amelyek a hüvelyes növényeket vagy éppen a tájfajtákat vizsgálták. Tagjaink jelenleg a RADIANT és a DIVINFOOD projektekben vesznek részt a témában. 

ao6.JPG         Képet készítette:Vidám Brigitta

Egy Egészség (One Health)

A One Health koncepció rávilágít arra, hogy az emberi egészség elválaszthatatlan az ökoszisztéma, a talaj, állatok és növények egészségétől. Az egészségügyet ezért érdemes összefüggésben kezelni az élelmezéssel és az ökoszisztémák védelmével. A fórumon az Egészségügyi Szakemberek Koalíciója a Regeneratív Mezőgazdaságért (Coalition of Health Professionals for Regenerative Agriculture (CHPRA)) tartott műhelymunkát. A regeneratív egészségügy a talajegészséget közvetlenül köti össze az emberi egészséggel. 

A kör a gazdálkodóval kezdődik, aki tápanyagdús élelmiszert termeszt agroökológiai gyakorlatokkal. Az élelmiszert ezután a kórházak és más közintézmények rendelkezésére bocsátják a betegek terápiájának részeként és betegségek megelőzésére. Ez a lánc szükségessé teszi,  hogy az egészségügyi szakemberek és az összes érdekelt fél összetett megértéssel rendelkezzen a mezőgazdaságról, a táplálkozásról, az élelmiszer-rendszerekről, valamint az emberi és környezeti egészségügyi válságok kezelésére szóló, megelőzésen alapuló intézkedésekről.

ao1.jpg         Képet készítette:Vidám Brigitta

Élő Laboratórium (Living Lab)

Az élő laboratóriumok olyan kutatási és gyakorlati együttműködések, melyek bizonyos földrajzi kereteken belül, egy adott téma mentén az érintettekkel közösen keresik a választ a megoldandó problémákra. Az élelmiszertermelés kontextusában az Élő Laboratóriumok jellemzően termelők, kutatók, szakemberek, fogyasztók, döntéshozók és magánvállalatok részvételével működnek. A részvételi módszereknek és a nyílt innovációs folyamatoknak köszönhetően az élő laboratóriumok segíthetnek olyan megoldásokat találni, melyek mindegyik érintettnek kedvezőek. A fórumon több műhelymunka érintette az élő laboratóriumok témáját. Hazai viszonylatban érdemes kiemelni az ÖMKi On-farm élő laboratóriumát és az AgriKulti LegHung, hüvelyesekkel foglalkozó kezdeményezését. 

ao2.JPG          Képet készítette: Vidám Brigitta

Fermentált Erdőavar (Fermented Forest Litter)

A fermentált erőavar az effektív mikroorganizmusok (EM) által inspirált kistermelői gyakorlat, melyet az 1980-as években Higa professzor fejlesztett ki Japánban. Bár Európában eddig nem igazán ismert, Dél-Amerikában a kisléptékű termelők között az 1990-es évek óta terjedőben van. A módszer lényege, hogy kis mennyiségű erdei vagy kerti avarból fermentálással mikrobiológiailag kiemelten aktív komposzttea-szerű folyadékot kapnak. A kutatások alapján a folyadék nagy hígításban is segíti a növények gyökérzetének fejlődését, a tápanyagfelvételt és a talajszerkezetre is pozitív hatással van. A francia Terre & Humanisme civil szervezet évek óta foglalkozik a módszer vizsgálatával, eredményeikről a fórumon is beszámoltak.

ao4.JPG         Képet készítette:Vidám Brigitta

Ha érdekesnek találtad ezt a bejegyzést, kövess minket Facebookon, nézz körül az Instagramunkon vagy látogass el a honlapunkra!

nbgk.png

Szólj hozzá

fórum beszámoló agroökológia agrobiodiverzitás magbörze mezőgazdasági sokféleség NBGK