2023. sze 25.

Beszámoló a brandenburgi helyi termelői vásárról

írta: Magház Hálózat
Beszámoló a brandenburgi helyi termelői vásárról

Írta és fotózta: Kápolnás Olivér

2023. szeptember második hétvégéjén került megrendezésre a brandenburgi helyi termelői vásár. A rendezvény helyszínét a XIII. században épült Szent Pál kolostor szolgáltatta, melyben ma régészeti múzeum működik. A piac jellegéből adódóan a kiállítók többsége valamilyen feldolgozott terméket (lekvár, szappan, szesz), illetve kézműves portékát kínált, azonban az egyik stand a helyi gyümölcsészetről szólt, itt többféle alma, illetve körtefajta volt kiállítva.

A hazai gyakorlattal ellentétben, üdítő pozitívum, hogy a különböző fajták alá nem csak a nevük, hanem rövid leírás is került. Kiderült, hogy számos gyümölcsész tevékenykedik abban a régióban, rendszeresen tartanak oltónapokat is. A honlapjukon bővebben is írnak a tevékenységükről. A kiállított almafajták egy része ismerősen csenghet a hazai gyümölcsész füleknek is, mint például a Cox Orange/Narancs.

20230917_103247.jpg

A kiállítók között volt egy "magász" is, különféle magokat árult. Elmondta, hogy már évek óta foglalkozik magfogással, de elsősorban nem a helyi fajtákra specializálódott, hanem az a törekvése, hogy minél többféle zöldség és virág magjait, és leginkább különlegességeket termesszen. Standján a kiállított termények mellett, fotók mutatták be az általa szaporított fajták többségét. Elmondása alapján nincsenek túl sokan Németországban azok, akik magfogással és szaporítással foglalkoznak. Ezt alátámasztja az a tény is, hogy a kiállításon résztvevő zöldségesek is – saját elmondásuk alapján – kereskedelmi forgalomból vásárolják a magokat.

20230917_105714.jpg

20230923_122433.jpg

20230923_122451.jpg

Érdekes volt egy kisgazdaság standja is, akik dióval foglalkoznak. Nekik kifejezetten nagy gyűjteményük volt különböző fajtákból, az ismertebb magyarországi diófajták közül is kézbe lehetett venni néhányat az asztaluknál. Honlapjuk ide kattintva található.

20230917_112022.jpg

20230917_111939.jpg

Említésre méltó még egy burgonyás stand. A rengeteg burgonyafajta közül, a színesek (lila, piros) kifejezetten érdekesek voltak, az illető azt is meg tudta mondani, hogy honnan származnak, illetve milyen kapcsolatban vannak a különböző fajták egymással. Sajnos honlapja nincs az illetőnek.

20230917_111326.jpg

20230923_122544.jpg

Összességében nézve érdekes volt a rendezvény, különösen emiatt a néhány kiállító miatt. Az eseményről az alábbi oldalakon lehet informálódni:

Az itthon megrendezésre kerülő hasonló eseményekkel összehasonlítva a legszembetűnőbb különbség, hogy a hazai kézművesek jóval nagyobb számban képviseltetik magukat (fazekas, fafaragó, bőrműves nem is volt a német vásáron), és magasabb színvonalú termékeket árulnak.

Végezetül néhány szót a környékről: Brandenburg Berlintől nyugatra található, vonattal könnyen elérhető a főváros, emiatt a helyiek döntő többsége nem helyben dolgozik, hanem ingázik. Régen - még a háború előtt - kifejezetten gazdag vidék volt, nagy gyümölcsösök voltak, fejlett volt a mezőgazdaság, amiről a máig megmaradt hatalmas gazdasági épületek árulkodnak. A háború után a terület szovjet részhez (NDK) tartozott, a nagyállattartás magánszemélyeknek tilossá vált, a mezőgazdaságot sokan otthagyták, ami ma sem vonzó pálya. A kertek nagy része füvesített, konyhakertet kevesen tartanak. A gyümölcsfeldolgozás régebben elsősorban lekvárfőzésből állt, aszalás szinte ismeretlen volt. A zöldségfeldolgozás kapcsán a "kőedényben" (steintopf) történő fermentálás volt régen elterjedt, néhányan házi szinten ma is művelik ezt.

20230914_133936.jpg

Ha érdekesnek találtad ezt a bejegyzést, kövess minket Facebookon, nézz körül az Instagramunkon vagy látogass el a honlapunkra!

Szólj hozzá

beszámoló agrobiodiverzitás mezőgazdasági sokféleség Magház kiskövet