2024. ápr 03.

Magaságyás épült a kórház gyógyító kertjében!

írta: Magház Hálózat
Magaságyás épült a kórház gyógyító kertjében!

Fotók: Szilágyi Krisztina, Réthy Katalin

Egy jól megtervezett magaságyás hasznos és szemetgyönyörködtető eleme lehet a gyógyító kerteknek. Lehetővé teszi a mozgásukban korlátozott betegek számára is, hogy megtapasztalhassák a kertészkedés örömét, bevonódhassanak a szabad levegőn a közös munkába és remek találkozási helyszínként is funkcionál.

A COEVOLVERS projekt keretében a Magház, az ESSRG-vel együttműködésben a Boldog Gellért Szakkórház pomázi pszichiátriai rehabilitációs intézet zöldterületének megújításán dolgozik, ahol egy gyógyító kertet hoz létre. Ennek a projektnek a részeként készült el a hetekben egy fűszernövényeknek és virágoknak otthont adó magaságyás is.

26.png

Nagy öröm volt számunkra, hogy a kórház dolgozói a közreműködésünket kérték az első magaságyásuk megvalósításához és az építés közös erővel a betegek és a terápiás foglalkozást tartó ápolók szoros együttműködésével jöhetett létre.

Március 19-én került sor a Boldog Gellért Kórház 2. épületének kertjében található régi sziklakert elbontására, melynek helyén március 21-én egy új magaságyás épült a betegek, foglalkoztatók és a Magház szakemberei közös munkájának gyümölcseként.

Az ágyás majd csak ezután, a növények virágzása idején fogja megmutatni valódi pompáját, azonban az, ahogyan elkészült, már önmagában is példaértékű és szívet melengető.

Kiemelkedően fontos elem volt a betegek aktív részvétele a folyamatba. Az ágyás megújítása közösen, a betegek bevonásával valósult meg, a kórház dolgozóinak fantasztikus szervező munkájával és a Magház szakértőinek támogató részvételével. A munka során nagy figyelmet fordítottunk arra, hogy mindenki csak az állapotának és képességeinek megfelelő eszközöket használjon, feladatot kapjon. 

Az eredeti ágyásból a munka első szakaszában 7-8 beteggel és az őket segítő kis csapattal  eltávolítottuk az egynyári és évelő növényeket, illetve cserepekbe mentettük őket az új magaságyáshoz, a felesleget (főként íriszek) pedig a fal mentén ültettük el. A régi ágyás támasztóköveit is félretettük az új magaságyás építéséhez. A területet a betegek megtisztították, felásták, így az készen állt az új ágyás építésére.

Két nappal később reggel 9 óra körül kezdődött az építési munka, ismét a kórház két foglalkoztatójának  segítségével. A első feladat a Kertprojekt által biztosított drótketrec méretre vágása és a kör alakú keret összeállítása volt. Ezután a betegekből és segítőikből álló csapat kövekkel töltötte fel a magaságy keretét, és simára csiszoltuk a drótokat. A magaságyást 90%-ban a telephelyen található szerves anyagokkal - levelekkel, gallyakkal és félig komposztált anyagokkal - töltöttük fel. Mivel sem a kövek, sem a szerves anyagok nem bizonyultak elegendőnek, vödrökkel, talicskákkal és nagy műanyag zsákokkal felszerelkezve újabb mennyiségeket  szereztünk be a kórház környékén. A magaságyás tetejére egy réteg virágföld került, délután pedig a II/A osztály betegeivel együtt ültettük el a korábban megmentett évelőket. 

Ez a szabadban, közösen eltöltött tavaszi nap, nagyon jó hangulatban telt.  Éreztük az alkotás, kapcsolódás örömét a résztvevőkön és rengeteg  biztatást kaptunk a szemlélődőktől.

A magaságyás építése pezsdítő hatással volt a kórház közösségi életére. Reméljük hogy minél többen bevonódnak majd a jövőben az új ágyás gondozásába.

Ha érdekesnek találtad ezt a bejegyzést, kövess minket Facebookon, nézz körül az Instagramunkon vagy látogass el a honlapunkra!

Coevolutionary approach to unlock the transformative potential of nature-based solutions for more inclusive and resilient communities (Koevolúciós megközelítés a természetalapú megoldásokban rejlő átalakító potenciál felszabadítására a befogadóbb és rugalmasabb közösségek érdekében) az Európai Unió Horizon Europe tudományos programjának finanszírozásában futó négyéves (2022–2026, 101084220 szerződési számú) kutatási projekt.

coevolvers_colored_rgb_250px_1.jpg

maghaz_logo_1.png

 

Szólj hozzá

magaságyás coevolvers naturebasedsolutions gyógyítókert