2020. jún 17.

Magládika a bátri könyvtárban

írta: Magház Hálózat
Magládika a bátri könyvtárban

A Magház hálózat körülbelül egy éve kezdett a korábbiaknál aktívan mozgolódni, és örömmel jelentjük, hogy a magokhoz hasonlóan mi is mocorgunk, csírázunk. Vannak terveink, amiket hosszú távon szeretnénk kivirágoztatni, megerősíteni. Ezek közé tartozik magládikák vagy magkönyvtárak kihelyezése mindenféle olyan helyre, ahol a lelkes kertészek egész évben tudnák használni magcsereberére.

Nos, örömmel mondhatjuk, hogy kikerült az ország első, gyönyörű szép Magházas magládikája a bátri könyvtárba, ahol az arra járó érdeklődők egész évben olvasgathatják a Magfogási Praktikumot és tulajdonképpen végtelenítve magbörzézhetnek! A magládika kezdő készletét a Magház aktív tagjainak kertjéből származó magcsomagok adják, de bízunk benne, hogy hamarosan már cseremagok telik meg a ládika.

Használati útmutató a magládikához:

  • Böngéssz a vetőmagok között!
  • Ismertetőt találsz a tasakokon, és a mellékelt kiadványokban.
  • Ha valamelyik fajta megtetszik, vidd haza a magot, neveld az útmutatás szerint!
  • A leírás maradjon a ládikában.
  • Cserébe hozz a ládikának saját (vagy ismerős által) fogott magot, amit kis mennyiségekben becsomagolsz tasakokba, ráírod a
    - Fajta nevét
    - Magfogás évét
    - Termesztő nevét
    - Települést
    - Elérhetőség
  • Elérhetőségedet akkor add meg, ha nyitott vagy rá, hogy a magok új gazdája megkeressen téged kérdéseivel a termesztést illetően. Jó alkalom lehet ez tapasztalat cserére, vagy a növényről készült képek megosztására.
  • Ha szükséges, írj hozzá egy rövid termesztési útmutatót, legjobb, ha fényképed is van a fajtáról, és tedd be a kiadványos rekeszbe!
  • A Magfogási Praktikum és a fajtaleírások maradjanak a Ládikában, hogy mások is használhassák!
  • Ne felejts el te is magot fogni, hogy legyen mit elvetned jövőre is!

A magládikát köszönjük Kemese Fanni önkéntesünknek; a magládika kihelyezéséért pedig Máthé Orsit illeti köszönet! Használjátok minél többen!

Ha szeretnél te is kirakni egy Magládikát a környékeden, de nem tudod, hogyan kezdj hozzá, írj nekünk a maghazinfo(kukac)gmail(pont)com címre!

87057272_10217963936228478_7539031540064321536_x.jpgA magládika teteje (fotó: Máthé Orsolya)

87039749_10217963935948471_2045324255977013248_n.jpgA magládika tartalma (fotó: Máthé Orsolya)

Szólj hozzá

hírek agrobiodiverzitás magbörze Bátor mezőgazdasági sokféleség magládika