2020. jún 23.

#noparakert 2. rész: A tervezés

írta: Magház Hálózat
#noparakert 2. rész: A tervezés

Írta és fényképezte: Réthy Katalin

Ha megvan a kertészkedésre szánt terület és a hozzávaló eszközök, érdemes megtervezni azt is, hogy mi hova és mikor kerüljön az ágyásokba. A tervezés részleteiről Réthy Katalin írt egy rövid összefoglalót.

1. A vetésforgó
A
vetésforgó azt jelenti, hogy az évek során a különböző növénycsoportok tagjait adott területen váltakozva termesztjük. Ezzel elkerülhető egyrészt a talaj egyoldalú kimerítése, másrészt a bizonyos növényekre szakosodott kártevők felhalmozódása. Érdemes már az első év tervezésekor is figyelembe venni a vetésforgó alapjait- például ha korlátozott terület áll csak rendelkezésre, akkor semmiképpen ne ültessük be egy fajta növénnyel, mert a következő évben azon a területen ugyanez a növény rosszabbul teljesítene. A képen egy 6 éves vetésforgó látható a különböző növénycsoportok között, bár nem muszáj ennyire szigorúnak leni- elég, ha biztosítjuk, hogy 3-4 évente érjen körbe a vetésforgó. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ahova idén paradicsomot ültetek, oda legközelebb majd csak 2023-ban fogok.

Részletesebb leírás a vetésforgóról az alábbi linken:
https://hobbikert.hu/magazin/mi-is-az-a-vetesforgo.html

terv1_2.jpg

2. Növénytársítás
A növénytársítással olyan növényeket ültetünk egymás mellé, amik valamilyen módon segítik, támogatják egymást. Az amerikai őslakosoktól eredő „három nővér” társításban a futóbab fel tud futni a kukoricaszárra, a sütőtök nagy levelei pedig árnyékolják a talajt, így akadályozva a kiszáradást és a gyomok növekedését, ez a növények közötti fizikai kölcsönhatás. Ugyanebben a társításban a tápanyagok tekintetében a bab nitrogénnel dúsítja a talajt, ami segíti nagyétkű társait a növekedésben. A növénytársítás során támaszkodhatunk támogató növényekre a növényvédelem során is- a büdöske (bársonyvirág) például a gyökérkártevők távoltartásában, az egymás közelébe ültetett hagyma és répa pedig a hagyma és répalégy távoltartásában lehet segítségünkre. A rovarbeporzást igénylő növényeknél segítségünkre lehetnek különösen a sárga színű virágok, így például érdemes körömvirágot, napraforgót ültetni a cukkini, sütőtök közé a beporzó rovarok csalogatására. A növénytársítás megvalósítható akár egy ágyáson/ soron belül; vagy váltakozó sorokban, ágyásokban is. Azonban a növények között lehet rossz szomszédsági viszony is, nem mindenki szeret a másik közelében lenni, érdemes ezt a táblázatot böngészni tervezéskor:
https://biotopia.blog.hu/2015/02/19/puska_a_hasznos_novenytarsitashoz

terv2.jpg

3. Növények környezeti igénye
Érdemes figyelembe venni a tervezéskor, hogy milyen adottságokkal rendelkezik a veteményesünk- vagy akár annak különböző területei és ez alapján ültetni a növényeket a nekik legalkalmasabb helyre. Figyeljük meg a terület lejtését- például ha összefolyik valahol jobban a víz, oda nagy vízigényű növényeket ültessünk. Egy napsütéses napon nézzük meg, hogy az épületek, fák, tereptárgyak hogyan vetnek árnyékot, mennyi fény jut a különböző területekre- és ezt vegyük figyelembe a tervezésnél.

Sok öntözést igényel
• Uborka, cukkini
• Zöldborsó, zöldbab
• Saláta, spenót
• Káposztafélék
• Paprika, padlizsán
Napos helyet kedveli:
• Paradicsom, paprika, burgonya
• Tökfélék: Cukkini, tök, uborka
• Kukorica
• Zöldbab
Közepes vízigényűek:
• Paradicsom
• Sárgarépa, cékla
• Fokhagyama, hagyma
Félárnyékos helyen is megterem:
• Cékla
• Sárgarépa
• Fokhagyama, újhagyma
Szárazságtűrő:
• Okra
• Kukorica
• Sütőtök (terméskötés után)
• Napraforgó
• Fűszernövények: Rozmaring, kakukkfű, levendula

Nem bírja a tűző napot és a meleget:
• Zöldborsó
• A legtöbb saláta féle
• Spenót

• Retek

 

4. Növények helyigénye
A táblázatban összeszedtem, hogy milyen sor és tőtávokra érzik jól magukat a növények általában. Nem érdemes őket túl szorosan ültetni, mert veszekedni fognak az erőforrásokért (víz, fény, tápanyagok), de ha túl távol ültetjük őket akkor a sok munkával felásott ágyásainkban pazaroljuk a helyet.

terv4.jpg

5. Tenyészidő, elő és utóvetemények
Érdemes figyelembe venni a növények tenyészidejét- azaz, hogy vetéstől számítva mennyi idő múlva szüretelhetjük le. A retek, spenót, saláta rövid tenyészidejű növények vetéstől számítva már 5-8 hétre betakaríthatók; míg a paradicsomot, paprikát márciusban palántázzuk és majd csak júliusban falatozunk, a növények egészen a fagyokig teremnek- azaz ezek hosszú tenyészidejű növények, sok időt töltenek a kertben. A rövid tenyészidejű növények alkalmasak elő- és utóveteménynek- például lehet spenótot, retket vetni márciusban oda, ahova majd májusban paradicsom, paprika palánták kerülnek, mert addigra az előveteményeket betakarítottuk. Korai káposzták, karalábék után még érdemes június- júliusi vetéssel utóveteményben próbálkozni a borsóval, jó idő esetén még szeptemberben, októberben szüretelhetünk róla. A táblázatban a növények palántázási, vetési és kiültetési, valamint betakarítási idejeit láthatjátok. Érdemes úgy tervezni, hogy mindig legyen min nyammogni- például nem csak nyári termésű növényeket ültetni.

terv5.jpg

6. A cserepes – balkonos termesztésnél arra kell figyelni, hogy a cserepekben csak korlátozottan áll rendelkezésre tápanyag, tűző napon pedig könnyen felforrósodnak és kiszáradnak. Itt a képen láthatjátok a cserepeket amiket idén használni fogok, lemértem és összeírtam, hogy mibe mit érdemes rakni. Nagyobb cserépbe mindig lehet ültetni, de itt is figyeljünk, hogy takarékosan bánjunk a hellyel- azaz ne ültessünk óriási cserépbe olyan növényt, ami ezt nem igényli.

Lapos cserép (23 cm átmérő, 11 cm magas): Mivel ez könnyen kiszárad és nincs benne sok hely a gyökerek fejlődésének, ebbe valami szárazságtűrő fűszernövény kerül- kakukkfű, rozmaring, vagy borsikafű

Közepes cserepek (20 cm átmérő, 17 cm magas/ 28 cm átmérő, 24 cm magas): Ezek elég praktikusak, nem foglalnak sok helyet, változatosan beültethetők, mehet bele fűszernövény (koriander, bazsalikom), virág (körömvirág, büdöske), mángold, spenót, saláta. A 28*24 cserép egy tő balkonparadicsomot, vagy snack paprikát is elbír, de magassága miatt akár gyökérzöldséggel is lehet próbálkozni (cékla, retek).

Hosszú balkonláda (16 cm széles, 14 cm magas- bármilyen hosszú lehet): Sok mindenkinél van ilyen, akár terasz korláton, párkányon is lehet tartani. Ebbe én tépősalátákat, rukkolát, retket, ázsiai káposztákat (pl bok choi), fűszernövényeket szoktam termeszteni, de alkalmas virágoknak is.

Óriások (32 cm átmérő 30 cm magas/ 36 cm átmérő 30 cm magas): Karós/ futó paradicsom, paprika, uborka, káposzta, karalábé termeszthető benne, ha gondoskodunk a megfelelő tápanyag és víz ellátásról. Én idén az egyikben megpróbálok egy bokor cukkinit is bokorbabbal, meglátjuk mi lesz. ;)

terv6.jpg

7. Az elmúlt hetekben ezt a négy ágyást alakítottam ki a kertben- ezek 60 cm szélesek, 150 illetve 190 cm hosszúak, a hasznos termesztési terület így kb. 4 négyzetméter. Úgyahogy legereblyéztem a felületi növényzetet és ásóval felástam. Az ásásnál ara kell figyelni, hogy amennyire csak lehet, távolítsuk el a növényi maradványokat, gyökereket a frissen betört területnél- pár hétig így is érdemes pihentetni, esetleg még párszor átforgatni, hogy minél kevésbé gazosodjon vissza. Tömör gyepet ilyenkor még be lehet törni, de ennek több hét pihentetés és folyamatos újraforgatás fog kelleni, hogy kellőképpen ki tudjuk tisztítani. A tarackos területek betöréséhez érdemes ásó+ ásóvilla kombinációjával minél jobban megtakarítani a területet a taracktól, ha ez sikerül, már akár 2-3 hét múlva vethetünk bele. A kis ágyásszegélyek kicsit megtartják a földet és lassítják az oldalról betörő gyomok terjedését. Átrostált komposztot tettem az ágyásokra, ha nagyon ócska a talaj, akár termőfölddel is érdemes feltölteni.
 
terv7.jpg
8. Ásás után megmértem és lerajzoltam az ágyásokat és készítettem egy kis vetési tervet. Összeírtam, mennyi palántára lesz szükség, hogy ne essek túlzásokba. Ezek alapján az egyik ágyásban spenót és saláta után paradicsomot, paprikát fogok ültetni, a másodikba hagyma, cékla és répa kerül, a harmadikba retek után uborka és cukkini, a negyedikbe középre egy sor bokorbab és a két szélére bok choi, karalábé és leveles kel. Társnövénynek napraforgó, büdöske, körömvirág, kapor kerül majd a zöldségek mellé. A cserepekbe paradicsomot, paprikát, egérdinnyét, rukkolát, tépősalátát, spenótot, fűszereket, újhagymát, mángoldot fogok ültetni és megpróbálkozom egy zsákos édesburgonya termesztési módszerrel is.
terv8.jpg
Szólj hozzá

kertészkedés noparakert gyakorlati tippek