2020. jún 23.

#noparakert 4. rész: Dugványozás

írta: Magház Hálózat
#noparakert 4. rész: Dugványozás

Írta és fotózta: Fehér Judit

Tavasszal a veteményezés, palántanevelés mellett a vegetatív szaporítással is próbálkozhatunk. Kedvenc fűszer és gyógynövényeink többsége ugyanis egyszerűen és gyorsan szaporítható dugványozással. Ezt a módszert bizonyos zöldségnövények (pl. káposztafélék, paradicsom, stb..) esetén és bogyós gyümölcsöknél (ribizli, köszméte, de akár kivi) is sikeresen alkalmazhatjuk.

Mire lesz szükségünk?
- Cserepek alátéttel
- Palántaföld vagy jó minőségű komposzt
- 10-20 cm-es dugványok
- Metszőolló
- Saját készítésű gyökereztető hormonhoz fűzfavessző és egy edény esővízzel
- Filctoll, táblácskák a feliratozáshoz
 

A növényekről melyeket dugványozni szeretnénk (az alábbiakban kakukkfű, rozmaring, levendula és 3 fajta évelő káposzta lesz bemutatva) 10-20 cm-es ágakat szedünk. Ezeket vághatjuk metszőollóval, de ha a növényen megfelelő minőségű és méretű elágazásokat találunk törhetünk róluk talpas duványokat is (lásd alább a fotón). Ezt úgy csináljuk, hogy pl. a rozmaring bokorról egy ágacskát az elágazásnál óvatosan letörünk, úgy hogy a vastagabb ágról a növekedés irányával ellentétesen “lefejtjük”. Figyeljünk arra, hogy a begyűjtött ágak kb. Egy évesek legyenek, azaz a tavalyi növésből gyűjtsünk, a túl fiatal vagy többéves hajtások rosszabbul gyökeresednek.

image1.jpg

Mikor végeztünk a dugványok begyűjtésével, fontos eltávolítani a “felesleges” leveleket, hajtásokat, hogy megelőzzük a dugványok kiszáradását. Ugyanis, ha az összes levelet rajta hagyjuk a kis ágacskán a növény gyorsan elpárologtatja a nedvességet, ezen felül túl sok energiát kell pazarolnia a kis hajtáskezdemények növesztésére és nem jut tartaléka a gyökerek fejlesztésére. Érdemes az ágak alsó ¾-éről leszedni az összes levelet/hajtást, a dugvány felső harmadában meghagyottakat pedig megritkítani, a leveleket metszőollóval megrövidíteni.

image2.jpg

image3.jpg

Ezek után a dugványokat legalább félig, 2/3-ig földdel töltött cserepekbe dugdosni, kb. 2-3 cm-es térközökbe. Öntözéshez, a nagyobb arányú gyökerezés érdekében, használjunk fűzfaázalékot.

image7.jpg

Fűzfaázalék készítése:
A fűzfa, szalicilsav mellett, nagy mennyiségű növekedési hormont is tartalmaz ( részletek pl. itt olvashatsz angolul: https://deepgreenpermaculture.com/diy-instructions/home-made-plant-rooting-hormone-willow-water/). Az ujjnyi vastag fűzfavesszőket a vékony részekkel esetleg levelekkel együtt metszőollóval 1-2 cm-es darabokra vágjuk és egy edénybe gyűjtjük. Érdemes az edényt teljesen megtölteni fűzfadarabokkal, majd felönteni esővízzel. 1-2 napig állni hagyjuk majd az így elkészült ázalékkal öntözzük a dugványokat. A lefogyott vizet azonnal pótoljuk, ilyen módon a ágak kb. 2 hétig ellátnak minket házi készítésű gyökereztető oldattal. A szalicilsav gondoskodik róla, hogy az esetleges gombás, baktériumos fertőzések ne támadják meg a dugványainkat.

image6.jpg

 

Szólj hozzá

kertészkedés noparakert gyakorlati tippek