#noparakert 6. rész: Batáta hajtatása
Írta és fényképezte: Fehér Judit
A batáta termesztéshez nem feltétlenül kell hatalmas kert, elég egy nagyobb cserép, vagy bármilyen más edény, ami legalább 3 literes, de 5 literesnél semmiképp nem kell nagyobb. Fontos viszont, hogy akár kertben, akár erkélyen termesztjük a batátát, biztosítsunk számára teljes napsütést. Ha bármi beárnyékolja, akár egy másik növény is, a termésmennyiség akár 80%-al is visszaeshet.
Hogy miért is jó cserépben is nekivágni a batáta termesztésének? Nyilván kis helyen nem számíthatunk hatalmas termésre, de a batátában az a jó, hogy a levelei és fiatal hajtásai is fogyaszthatóak, mint bármilyen más levélzöldség. A virágzó batáta pedig első osztályú dísznövény.
A díszbatáták is ehetőek, ugyanarról a fajról van ugyanis szó (Ipomoea batatas), viszont legyünk óvatosak, mert a kereskedelemben kapható növényeket különböző növényvédő szerekkel kezelhették, emellett a gumójuk jóval kisebb és nem feltétlenül jó ízű.
Egy gumó, átlagosan 15 hajtás hoz, így kiszámolhatjuk hány gumót érdemes elültetni, hogy elegendő mennyiségű hajtásunk legyen. A hajtatáshoz 6 hét bőségesen elég, ideális esetben március vége és április közepe között érdemes elkezdeni, de ha április végén állunk neki, akkor sem vagyunk nagyon elkésve. Egy hónap alatt 1-2 gumóból is rengeteg kiültetésre alkalmas gyökeres hajtásunk lesz. Trópusi növényről lévén szó, május vége előtt nem célszerű a hajtásokat a szabadba ültetni.
Mire is lesz szükségünk a batáta hajtatáshoz:
- Egy vagy több közepes méretű egészséges, sérülésektől mentes, kezeletlen (a kereskedelmi forgalomba hozott gumót gyakran kezelhetik, hogy ne hajtson ki tárolás során) gumóra, legjobb, ha már láthatók rajtuk a hajtáskezdemények
- Cserépre földdel vagy vízzel töltött befőttes üvegekre/poharakra
- Sok melegre (ez lehet melegházban/fóliasátorban, fűtőtest/kazánház közelében, de ha jobb nincs ,a hűtő tetején, a hátsó részen felszálló meleg levegő közelében is elhelyezhetjük a hajtatni kívánt gumókat)
- A hajtatás első fázisában nem feltétlenül kell napfény, de a meleg elengedhetetlen ,ideális a 25-35 °C közötti hőmérséklet. Figyeljünk arra, hogy hőmérséklet soha ne essen 10, de legjobb ha 15 °C alá, éjszaka sem!
A batáta nagyon könnyen gyökeresedik, akár a gumójáról, akár a hajtásáról legyen szó.
Ültessük a batátákat függőlegesen vagy vízszintesen egy cserépbe, a lényeg, hogy a föld félig takarja a gumókat. A földet tartsuk nedvesen, de semmiképp se öntözzük túl és ne álljon vízben a cserép.
Ha vízben hajtatjuk, akkor rakjuk a gumókat kb. félig vízbe, figyeljünk arra, hogy lehetőleg a gumó alsó része kerüljön vízbe, ahol a gyökerek nőnek. A vizet érdemes néhány naponta cserélni, hogy a gombák vagy baktériumok okozta rothadást megelőzzük.
Helyezzük a cserepet vagy a befőttesüveget meleg helyre, 25 °C felett ideális a hőmérséklet a hajtatáshoz. Éjszakára is gondoskodjunk 15 °C feletti hőmérsékletről.
A gumók először gyökeret növesztenek, az első hajtások általában 1-2 héten belül megjelennek. Ezt követően, ha megfelelő hőmérsékletet biztosítunk, rohamos növekedésnek indulnak. Legyünk türelmesek, mivel a hajtások képződése 4-6 hétig is elhúzódhat. Ez lehet a fajta jellegéből adódóan, túl alacsony hőmérséklet következtében vagy akár a gumó rossz tárolása miatt.
A 15-20 cm-es hajtásokat folyamatosan válasszuk le a gumóról, az alsó leveleket távolítsuk el, majd a gyökereztetéshez, valamint a további előneveléshez rakjuk őket vízbe (esővíz vagy csapvíz is lehet, nem kell semmilyen tápoldatot vagy gyökereztető hormont hozzáadni) vagy ültessük őket egyenként cserépbe és locsoljuk meg.
Fajták közötti különbségek
Általában a fehér húsú lilahéjú és lila húsú fajták viszonylag gyorsan és alacsonyabb hőmérsékleten hajtanak. A narancssárga húsú fajták melegigényesebbek és általában lassabb is hajtanak, ezért ezeket a fajtákat érdemes néhány héttel korábban, március közepe körül elkezdeni hajtatni.
Mi okozhat rothadást:
- A hajtatáshoz nem elég magas, vagy túl magas a hőmérséklet (fóliasátorban “megfőhetnek” a gumók), ideális intervallum 25-35 °C
- A gumó a tárolás során hideg hatásnak lett kitéve,batáta esetén a 10 °C alatti hőmérséklet már hidegnek számít
- A gumó nem megfelelően lett tárolva, valamilyen kórokozó (gomba, baktérium) megtámadta, ez utóbbi a hajtatás során is bekövetkezhetett