2020. jún 23.

#noparakert 7. rész: Palánták kiültetése

írta: Magház Hálózat
#noparakert 7. rész: Palánták kiültetése

Írta: Réthy Katalin

Már biztos mindenkinél kezdik kinőni a palánták a helyüket, de mikor és hogyan ültessük ki őket? A népi hagyomány szerint a fagyosszentek- Szervác, Pongrác, Bonifác napja, azaz május 10.-12. után érdemes csak a fagyérzékeny növényeket szabadföldbe ültetni.

A szemfüles kertészek azonban április végétől már Aigner Szilárdot megszégyenítő módon figyelik és elemzik az időjárás előrejelzést és az elmúlt évek hőmérsékleti adatait, hogy a lehető legkorábbi, de biztonságos palántázó napot eltalálják. A fagyokon kívül ugyanis még a palánták kiégése is fenyeget, ha túl forró napon ültetjük őket- de most itt a #noparakert következő részében segítünk egy kicsit, hogy ti is biztonsággal felkészítsétek a palántákat a szabadföldi életre és megtaláljátok a megfelelő időpontot a kiültetésre. Amúgy május első szombatja a Meztelen Kertészekdés világnapja, csak szólok.

1. Elsősorban a szobaablakban nevelt növényeket fenyegeti a perzselődés, kiégés veszélye, amikor a szűrt fényből hirtelen a nap erős sugaraival találkoznak a szabadban. Ezért nagyon fontos, hogy kiültetés előtt több nap alatt folyamatosan szoktassuk őket a napfényhez- ez az úgynevezett kiszoktatás, vagy palánta edzés. A szobában nevelt palántákat ilyenkor napközben kivisszük, a közvetlen erős napfényhez folyamatosan szoktatva őket napi 20-30 percről 10-12 órára emelve a napon töltött időt, ezen kívül tegyük őket árnyékba, félárnyékba. Ha nem jósolnak fagyos éjszakákat, a palántákat éjszakára is kinn hagyhatjuk, hogy szokják a napi hőmérséklet-ingadozást is.

kkikmmzw.jpegFotó: Rita Bakradze

2. A palánták mérete: Ha későn vetettük, vagy lassabban fejlődtek, akkor érdemes várni kicsit a kiültetéssel, amíg a palántáink kellően megerősödnek. Mit jelent ez a gyakorlatban? Paradicsom, paprika, padlizsán esetén a sziklevélen túl 4-6 lomblevél található és a palánta minimum 15 centi magas, szára erős, amikor megérett a kiültetésre. A káposzták, tökfélék esetében 2-4 lomblevél is elég, itt is fontos, hogy a szár vastag, erős legyen. Fontos még a gyökérzet fejlettségi állapota is, ideális esetben az ültető edényből kiemelve megfigyelhető, hogy azt körbeszőtte. Gyenge gyökerű növény - csak néhány hajszálvékony szálnyi- csak nagyon nehezen tud megeredni.

fe7bbcdw.jpegFotó: Réthy Katalin

3. A káposzták, saláták, mángold kiültethetők már áprilisban is, amennyiben pár napig biztonsággal fagymentes az idő, ezek ugyanis egy későbbi, kisebb fagyot kibírnak. Még az edzett palántáknál is veszélyt jelenthez ezen túl a kiégés, megégés- ez érintheti a gyökereket, amennyiben túl forró, száraz földbe ültetünk- és a leveleket, hajtásokat is. Ezt kivédhetjük, ha olyan időszakot választunk a kiültetésre, amikor pár napig felhős, esős, hűvös idő van; ha éppen nincs ilyen, akkor késő délutáni ültetéssel, árnyékolással, folyamatos öntözéssel védhetjük növényeinket. A képen egy megfagyott káposzta palánta látható- amit a kiültetés utáni első éjszaka csípett meg egy mínusz 2 fok. A napégés is hasonló tüneteket mutat- a növények levelei ilyenkor a szélek felől elszáradnak, a levelek felületén pedig elveszítik színüket. Amennyiben a növény szárát és gyökerét nem érinti a probléma, a megégett és megfagyott palánták is újrahajthatnak, ezért várjunk 1-2 hetet, mielőtt eltávolítanánk őket.

ieychb6q.jpegFotó: Réthy Katalin

4. A palánták kiültetésének napja: Fagyérzékényen növényeknél- ilyen a paradicsom, paprika, padlizsán és a tökfélék- a palántákat csak akkor ültessük ki, amikor az éjszakai fagyok minden veszélye elmúlt. A poszt írásának napján az Időkép előrejelzése alapján a következő 2 hétre igazán jó palánta-kiültetős idő várható: gyengén vagy erősen felhős, 20 fok alatti nappali hőmérséklettel, de fagymentes éjszakákkal. Arra azonban érdemes figyelni, hogy nemcsak a levegő, de a talaj hőmérséklet is számít- a hidegebb talajra kifejezetten érzékeny például a paprika és a padlizsán, ezeket érdemes csak május második felétől kiültetni.

1ylcf2gg.png

5. Ha megtaláltuk a tökéletes napot, akkor vágjunk bele! Jelöljük ki a palánták helyét- ne hagyjuk magunkat megtéveszteni, hogy most még olyan kicsik- tartsuk be a megfelelő tőtávolságot! Megfelelő eszközzel ássunk kis gödröt, ebbe szórhatunk komposztot, pelletált trágyát ha még aktuális és nyakig helyezzük bele a palántát. A megnyúlt paradicsom palántákat az alsó lomblevelekig be lehet temetni. A földet nyomkodjuk a palánta köré és alaposan locsoljuk meg, de ügyeljünk arra, hogy a palánta ne tapadjon le a sárba. Ültetés előtt vagy után rögtön mulcsolhatunk is, így a talaj lassabban szárad ki, és a sárban letapadás és a gyökerek megégése is elkerülhető. Ha a mulcsot kicsit a palánták fölé húzzuk pár napra árnyékolni, elkerülhető a levelek napégése is. A kiültetés utáni napokban a legérzékenyebbek a növények, figyeljünk oda a megfelelő öntözésre, árnyékolásra, fagyvédelemre (például takarással).

vmdkjsbw.jpegFotó: Réthy Katalin

 

Szólj hozzá

kertészkedés noparakert gyakorlati tippek