2020. júl 23.

2020-as nagyszékelyi Magház-találkozó

írta: Magház Hálózat
2020-as nagyszékelyi Magház-találkozó

b0bed20ae5b0adb1531e223690e8a642.jpgFotó: Réthy Katalin

Írta: Lipka Borbála

Nem sok Magházas hagyományt tudunk felsorolni, de az egyik biztos pont talán az, hogy évente egyszer egy hétvége erejéig összegyűlünk a tolna megyei Nagyszékelyben, megnézzük Fehér Juditék csodálatosan sokszínű kertjét, beszélgetünk egy jót, és igyekszünk a rendelkezésre álló szűkös időkeretben megbeszélni, hogyan képzeljük el a következő évet. Idén sem volt ez másképp.

A 2020-as nagyszékelyi találkozóra július 17. és 19. közt került sor. Nagy örömünkre péntek estére és szombat délelőttre összesen kilenc olyan önkéntes is csatlakozott hozzánk, akik az elmúlt évben valahogyan segítették a munkánkat - magot csomagoltak vagy magbörzéztek velünk, esetleg bekapcsolódtak a még gyerekcipőben járó fajtatesztelési programunkba. Péntek este közösen megnéztük egy kicsit a falut, és a nemrég indult Nagyszékelyi Füvészkert Műhelyt, aztán a batyus vacsora mellett éjfélig beszélgettünk (és kiderült, hogy mindannyian kisebb-nagyobb mértékben kertészkedés-függők vagyunk).

20200717_202914.jpgTextilsimogatás a műhelyben (fotó: Lipka Borbála)

Szombat délelőtt újabb önkéntesek csatlakozását követően körbenéztünk a nagyszékelyi telephely kertjeiben, amit Fehér Judit és szülei tartanak fenn. Judit mesélt egy kicsit a különböző növénycsoportok izolációjáról, és meg is mutatta, hogy néhány bot és egy régi függöny segítségével hogyan készíthetjük el mi is a saját izolációs sátrunkat, átbeszéltük a tökfélék szövevényes családi viszonyait (erről korábban készítettünk egy összefoglaló Prezit is), megismerkedtünk többek közt az Észak-Amerikából származó fekete málnával (Rubus occidentalis), a Dél-Amerikából származó, csicsóka-szerű yacónnal (Smallanthus sonchifolius), és végigkóstoltuk az összes dália virágszirmát a kertből. A kertnézést követően pedig bepillantottunk a magszobába, ahol a Nagyszékelyben fenntartott fajták magjai alszanak, s miután kigyönyörködtük magunkat az üvegekbe pakolt több százféle magon, ezeknek a helyes szárításáról és tárolásáról tudhattunk meg többet.

20200718_094540.jpgTanulmányozzuk a paradicsomvirágokat (fotó: Lipka Borbála)20200718_095845.jpgAz a bizonyos izolációs sátor (fotó: Lipka Borbála)
91d7e8fbfea58ba20c7527cfca750b5e.jpgNóri dáliát kóstolgat (fotó: Réthy Katalin)35e3226ab3b6b81db58ab6fa46214396.jpgA szombat délelőtti kertnézős csapat (fotó: Réthy Katalin)48de927cfe779dbeb2bbfa1ee5d3f95d.jpgTájfajta gabonákat nézegetünk (fotó: Réthy Katalin)20200718_121531.jpgA magszoba (fotó: Lipka Borbála)

Szombat délután pedig belefogtunk a munkába: elővettük a laptopot, a jegyzetfüzeteket és az Excel-táblákat, hogy megtervezzük a következő évünket. Júniusban indult egy három éves projektünk, melynek keretein belül olyan regionális központokat szeretnénk létrehozni, amik nem csak a fajtafenntartásban, hanem a kiskerti magfogással kapcsolatos ismeretek terjesztésében is aktív szerepet vállalnak majd. Részben ehhez kapcsolódóan elkezdtük egy oktatási tematika kidolgozását is, erről később még sokat fogtok hallani tőlünk!

Az adó 1%-os kampányunk során írtunk róla, hogy jelenleg a Bese Természetvédelmi Egyesület különleges jogállású tagságaként működik a Magház, viszont már jó úton haladunk afelé, hogy hivatalosan is egyesületté váljunk. Mivel a Magház aktív tagsága az ország különböző részein szétszórva él, ez a folyamat kicsit lassabb, mintha hetente tudnánk találkozni, de folyamatban van a dolog. Természetesen erről is sokat beszélgettünk, ötleteltünk az összejövetel alatt.

Szombat este isteni finom vacsorát kaptunk, ami a több órás megbeszélés után mindenkinek nagyon jól esett. Utána pedig - ahelyett, hogy bedőltünk volna az ágyba - felkerekedtünk, és meglestük a C/2020 F3 fedőnevű üstököst, ami az elmúlt pár napban lázban tartotta a fél országot.

Vasárnap délelőtt már csökkent létszámmal folytattuk a megbeszélést. Rövid időre csatlakozott hozzánk Kardos Etelka, a Magyar Permakultúra Egyesület elnöke, hogy ötleteljünk egy kicsit arról, hogyan tudunk majd együttműködni. Szó esett más lehetséges pályázatokról is. Majd mintegy végszóra megérkeztek Abaligetről a Magházas szatyrok és pólók szuper színekben és szuper dizájnnal - a jövő évi magbörzéken már egészen biztosan találkozhattok ezekkel is, de ha minden jól megy, akkor még hamarabb is! Miután kigyönyörködtük magunkat bennük, még közösen megebédeltünk, aztán mindenki elindult hazafelé.

a95aa04e0370d40518a0e3a22a3b3a03.jpgFelavattuk az új Magházas pólókat. :) (fotó: Seress Tamás)

Szuper hétvégét töltöttünk együtt, jövő júliusban folytatjuk!

Szólj hozzá

hírek beszámoló pályázat kertészkedés Nagyszékely