2023. nov 06.

Légy a részese!

írta: Magház Hálózat
Légy a részese!

közösségi mezőgazdálkodás képzés a Terápiás Kertben

Írta és fotózta: Szilágyi Krisztina

A Magház egyesület online szakmai tartalmainak megvalósulását az NBGK támogatta.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) a tudatos élelmiszer fogyasztás népszerűsítése kapcsán került kapcsolatba a közösségi mezőgazdálkodási modellel, először a 2000-es évek végén, amikor a Franciaországban működő (ott AMAP néven futó) közösségi gazdálkodók hálózata megkereste őket az együttműködés reményében. A TVE innentől kezdve dolgozik azon, hogy minél több közösségi mezőgazdaság legyen Magyarországon. Idén újra elindították a Légy a részese! című képzés sorozatot, ahol arról lehet tanulni, hogyan érdemes elindítani egy közösségi gazdaságot. A program része a gazdaság látogatás is, hogy a résztvevők az elméleti alapokon túl a gyakorlatban is belepillanthassanak egy ilyen közösségi gazdaság működésébe.

Az idei évben indult képzés sorozatban a Magház Egyesület egyik hubja, a Terápiás Kert volt az egyik gyakorlati oktatási helyszín. Olvassátok szeretettel a beszámolómat, hogy a Terápiás Kert gazdájaként hogyan éltem meg az eseményeket!

Én 2020-ban vettem részt ugyanezen a képzés sorozaton gazdaként, ami igen jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy belevágjak ebbe a gazdálkodási formába. Bár sokat tudtam már előtte is a közösségi mezőgazdálkodás elveiről, sőt, magam is voltam tag ilyen gazdaságban, nagyon sok inspirációt adott a közösségi gazdákkal való találkozás a képzés folyamán, illetve a TVE által összeállított képzési anyagból is rengeteg újat tudtam meg.

Idén már mint 2 éve futó közösségi mezőgazdaság adtunk gyakorlati helyszínt a képzésnek, ami számomra nagy megtiszteltetés, és nagy örömmel mondtam igent a TVE felkérésére.

2023. október 28-án délelőtt 10 órára érkeztek a kertembe a képzés résztvevői, és a szervezőkkel együtt átléptük a 30 fős létszámot, ami azt hiszem az eddigi legtöbb látogatót jelenti egyszerre a kertemben! A látogatás 10:00-12:30 között zajlott, és igencsak sűrű volt a program, hiszen annyi sok látni és megbeszélnivaló akad egy-egy ilyen kertlátogatás során!

Miután mindenki megérkezett, lepakoltuk a cuccokat, hozott elemózsiákat és elmaradhatatlan kávékat/teákat a lazább, beszélgetős részhez. Először is bemutatkozott a Tudatos Vásárlók Egyesülete, hiszen ezt a képzést sorozatot kivételesen a gazdaságlátogatásokkal indították, tekintettel az időjárási előrejelzésekre, illetve, hogy most ősszel még több látnivaló van a gazdaságokban, mint majd a képzés további alkalmai alatt, ahogy megyünk bele a télbe. A résztvevők képet kaptak arról is, hogy mi vár majd rájuk a képzés során az elméleti órákon: a legfontosabb gyakorlati tudnivalókon kívül lesz még szó logisztikáról, közösségépítésről, pénzügyi tervezésről, de idén az agrobiodiverzitás és a fajtaválasztás kérdéskörével is foglalkoznak majd.

img_5808.JPG

A program bemutatása után következett egy kis ismerkedés: az egymásra hangolódásra mindig érdemes időt engedni, sokkal jobb a hangulat, ha nem vagyunk egymás számára teljesen idegenek, hanem egy kicsit próbáljuk egymást megismerni. Ezek sok esetben játékos formában zajlanak: mi most megpróbáltunk egy képzeletbeli kis Magyarország térképen elhelyezkedni a térben, hogy láthassuk, ki-kihez képest honnan jött, kivel lehet(ne) a legegyszerűbben hálózatot építeni, kapcsolatba lépni akár a közeljövőben. Majd nagyon rövid bemutatkozás: keresztnév után a “Honnan jöttél?” és a “Mi az a zöldség, amit nem szeretsz?” kérdést kellett megválaszolni. Nekem nagyon tetszett, hogy valaki azt mondta, hogy amióta saját zöldséget termeszt, azóta nincs olyan, amit meg ne enne (ezzel én is pontosan ugyanígy vagyok ;) ).

img_5810.JPG

Ezután következett a saját kertem, azaz a Terápiás kert bemutatása, először csak rövid háttérismertető, hogy mikor kezdtük itt a gazdálkodást, hogyan, milyen technológiával alakítottuk ki a kertet, hány családot látunk el friss idényzöldséggel, stb. Azután elindultunk a kertet körbejárni, és annak kapcsán igyekeztem megmutatni mindent, ami éppen zajlik a kertben, legyen szó akár a még ágyásokban lévő növényekről, akár az éppen épülő közösségi térről, vagy a gyakorlati szempontból fontos öntöző berendezésről, vagy az aktuális növényvédelmi technikákról legyen szó. Csak úgy záporoztak a kérdések, aminek én örültem, mert látszott, hogy tudásra szomjaztak a résztvevők, és egy-egy gazdaságban látott gyakorlati megoldások tapasztalataim szerint mindig sokkal többet adnak hozzá a témáról megszerezhető tudáshoz, mintha csak könyvekből olvasnánk róluk. Nem is tudok kiemelni egyetlen kérdést sem, mert olyan sok aspektusát jártuk végig a közösségi mezőgazdaságnak a kerten keresztül, mindenféle kérdés felmerült ezekkel kapcsolatban.

A kert bejárása után egy kis kávészünet következett, ahol a TVE néhány, a közösségi mezőgazdálkodással kapcsolatos fogalmat tisztázott, például mi a különbség közösségi kert, a bevásárló közösség, a dobozrendszer vagy a részes rendszer között - ez utóbbi az, amit mi is művelünk, és amiről ez a képzéssorozat szól (utóbbiról itt tudsz bővebben tájékozódni: https://tudatosvasarlo.hu/igy-mukodnek-kozossegi-gazdasagok/).

Végül kérdezz-felelek szekcióval zártuk a nálam töltött időt, hogy ha volt még valakiben kérdés, az ne maradjon megválaszolatlanul. Nagy örömömre szolgált, hogy a Magház Egyesületről is beszélhettem, hisz felmerült kérdésként a résztvevők között (persze készültem is, hiszen Magházas pólóban tartottam a körbevezetést, hiszen a Magház szerves része a gazdaságunk életének ;) ). 

img_5812.JPG

Bár egy ilyen nap igen intenzív és fárasztó, figyelni a sok emberre, egyfolytában beszélni, koncentrálni, mit is akarok elmondani (közben fotózni, ami lehetetlen 😂), mégis nagyon sok energiát ad, megerősítést, hogy érdemes csinálni ezt, hiszen a sok csillogó szem és kérdés igazolja, hogy másokat is érdekel ez az út, sőt, egyre több ember számára fontos az egészséges élelmiszer előállítás az egészséges ökoszisztéma fenntartása közben és másokkal is szeretné ezt megosztani a közösségi gazdálkodáson keresztül.

img_5811.JPG

 Ha érdekesnek találtad ezt a bejegyzést, kövess minket Facebookon, nézz körül az Instagramunkon vagy látogass el a honlapunkra!

nbgk.png

Szólj hozzá

közösség beszámoló kertészkedés közösségi mezőgazdaság Sződliget Terápiás Kert