Noparakert 15. rész: Uborka magfogás - képes útmutató
Írta és fotózta: Papp Orsi
Ebben a bejegyzésében az uborka magfogásáról tudhattok meg mindent, amit csak érdemes, fényképekkel illusztrálva, lépésről lépésre.
Magfogásra érett az uborka termése, amikor zöld színből sárgásfehérre / sárgára / fehérbe / barnára vált a színe. Ilyenkor az uborka kocsánya is beszárad, az anyanövény mintegy „elengedi” a termést. Az utolsó uborkák esetében a növény egész lombja is leszárad már ekkorra, de nem kell ezt megvárnunk, mert a szezon alatt is hagyhatunk termést túlérni a zöld növényen.
A magok kinyerésére előkészített uborka termések. Érdemes kiválogatnunk azokat a terméseket, amelyek külleme, mérete, íze tetszetős számunkra.
1.lépés: a terméseket hosszában daraboljuk fel:
2. lépés: egy éles kés hegyével kaparjuk ki a magokat egy tányérra vagy tálcára a magházból, de sok termés esetén akár kézzel is kikaparhatjuk a magházat:
3. lépés: A tányérról a magvakat juttassuk át egy befőttesüvegbe, majd öntsünk rá ugyanakkora térfogatú (meleg) vizet:
4. lépés: a magokat tartalmazó befőttesüveget tegyük meleg (szobahőmérsékletű) helyre. Lehet napfényre is helyezni, de ne tegyük közvetlenül fűtőtestre. Hagyjuk állni pár napig, hogy a magokat körbevevő kocsonyás réteg leerjedjen:
5. lépés: pár nap erjedés után szűrőbe öntsük át a magvakat, folyóvízzel öblítsük át és terítsük ki egy rétegben száradni. A magok akkor száradtak meg kellőképpen, amikor a fogunk között ketté tudjuk pattintani:
Jó magfogást!
Ha érdekesnek találtad ezt a bejegyzést, kedvelj minket Facebookon, nézz körül az Instagramunkon vagy látogass el a honlapunkra!