2021. nov 02.

Kertmesék: Szüret a Nyárikonyha Kertben

írta: Magház Hálózat
Kertmesék: Szüret a Nyárikonyha Kertben

Írta és fotózta: Kiss Gabi

Több ismerősöm kérdezte már, amióta kertészkedésbe kezdtem, hogy ugyan megéri-e magunknak termeszteni bármit is, hiszen annyi munka van vele, a vetőmag, a trágya, a locsolás mellett egyéb költség is felmerül mindig, és sokszor épphogy kóstolónyi terem valamiből.

Erre csak azt tudom válaszolni, hogy hihetetlenül megéri. Egyrészt a komposztálással, magfogással, és -csereberével jelentősen csökkenthetőek a költségek, van amikor meglepően jó termés takarítható be egészen kis területről is, emellett a saját termés összehasonlíthatatlanul értékesebb, fontosabb, több örömet okoz, mint bármi, ami a piacon kapható. Ha valamiből kevés terem, azt különösen megbecsüljük, és általában valami izgalmas dolgot készítünk belőle, hogy maximálisan kiélvezzük. 

Ebben a beszámolóban a szüreti főzőcskézésről is írok.

aa06_tmp.png

Az aszalt paradicsom nagy kedvencünk, és a Magházas andoki törpe paradicsom a vastag húsával tökéletes hozzá, mintha mini luculluszi paradicsomot használnánk. Másfél kiló paradicsomból készült ez a mennyiség. Fűszeres olívaolajba kerül majd, azután bármilyen salátába, tésztára csodás, illetve vörös pesztó is készülhet belőle.

Ez a paradicsom egyébként bőtermő, és nevéhez híven nem kúszik magasra, kezdőknek is ajánlott.

A sárga körte paradicsom is magházas szerzemény, a többi paradicsomhoz hasonlóan a tavalyi termésből már magam fogtam a magot az ideihez. Nagyon finom nyersen, csodaszép salátában is. Rengeteg termett, nem győztük megenni, úgyhogy nekiálltunk sárga paradicsomszószt befőzni.

 

received_310064410514956.jpeg

 

Hálás növény a sóska is, tavasztól egészen november végéig lehet szedni a leveleit, ráadásul évelő. Ebben az ágyásban jórészt kétéves sóska van, tavasszal szórtam még közé, hogy kitöltsem az üres helyeket. A lengyel sóskaleves percek alatt készen van, egy kis dinsztelt hagymára és fokhagymára rádobjuk a sóskát, ha összeesik, felöntjük alaplével, pár perc főzés után leturmixoljuk, sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük, majd tejföllel behabarjuk. Sült krumplival isteni. Tökmaggal, dióval, vagy napraforgómaggal, fokhagymával, és olívaolajjal pesztó is készíthető belőle, ha bőven elfedi az olívaolaj, hűtőben eláll hetekig.

 

93f5_tmp.png

 

A Magházas vajdasági fehér padlizsán idén sokkal bővebb termést hozott mint tavaly. Valószínűleg közrejátszik, hogy május elejétől június végéig üvegházban, cserépben tartottam őket, vagyis jóval több meleget kaptak. A töltött padlizsán mellett padlizsánkrém is készül majd belőle.

 

received_327564265804654.jpeg

 

 

Alább a felső két képen az üvegházban növekedő rukkolát és tépősalátát láthatjátok, mindkettőt egy hónapja ültettem. Úgy tűnik, a rukkolának, ez már kicsit késő volt, a tépősaláta viszont folyamatosan szedhető. A mángold palánták olyan kis véznák voltak, hogy nem jósoltam nekik nagy jövőt... ilyenek most... bármire jó, amire a spenót, mi elsősorban lepényre szoktuk tenni.

Ez a rebarbaranövény nagy túlélő, négy éves már, tavaly új ágyásba került, de mindenhol jól érzi magát. Morzsás sütibe, pitékbe is tökéletes.

 

3213_tmp.png

 

A rebarbara hullott almával, körtével és egy kis citromfűvel fermentált üdítőnek is nagyon finom.

 

received_1073364780139307.jpeg

 

Ennyiből talán látható, hogy mennyi különlegesség készülhet a kerti terményekből, nem beszélve arról, hogy minden alapanyag garantáltan vegyszermentes.

 

Ha érdekesnek találtad ezt a bejegyzést, kedvelj minket Facebookon, nézz körül az Instagramunkon vagy látogass el a honlapunkra!

 

Szólj hozzá

beszámoló gasztro kertészkedés önkéntesek mezőgazdasági sokféleség kertmesék