2021. nov 06.

Magok a házipatikában

írta: Magház Hálózat
Magok a házipatikában

Írta és fotózta: Papp Orsolya

A magok az élet esszenciái.
Nem csak a növények, hanem az ember számára is: azon túl, hogy a magvakból neveljük a terményeket, a lisztes magvak (rizs, kukorica, búza) adják az emberiség túlnyomó hányadának mindennapi betevő táplálékát. Ételeinket fűszerezik is a magvak (erről egy korábbi blogbejegyzésben olvashatunk), és jó részük gyógyhatással is bír: tehát élet, éltet és gyógyít a mag.

A gyógyító magvak nagy részét valamely más, elsődleges céllal termesztik, a gyógyhatás egyfajta „mellékhatás”. A fő cél az étkezés a bab és a mustár esetében, de a veteménybab magvainak kifejtése után a száraz hüvelyeket (Phaseoli pericarpium) félretehetjük, és gyenge főzetét húgyúti tisztításra használhatjuk fel, mert enyhe vizelethajtó hatású. A népi gyógyászat cukorbetegség tüneteinek enyhítésére is használja. A mustár magvainak (Erucae semen) mustárolaj-glikozid hatóanyaga erős vérkeringés-serkentő hatású, a bőrön át a belső szervekre is kifejti ezt a hatását; az őrölt magokból pakolást készítve (hideg) reumára, idegfájdalmakra, légúti megbetegedésekre (meghűlés) tudjuk használni. 

1_3.jpg

Egyfajta kivételt képeznek a zeller, petrezselyem és a sárgarépa. Mindhárom növényt a gyökerei végett termesztjük, de terméseik gazdagok illóolajokban, így gyógyhatással is rendelkeznek, bár kevéssé használjuk őket e céllal. A sárgarépa magvát a népi gyógyászat vizelethajtásra és féregtelenítésre használta. A zeller magvai (Apii graveolentis fructus) szintén serkentik a veseműködést, reumás, olykor vese- és hólyagpanaszok kezelésére, valamint emésztési zavarok és étvágytalanság gyógyításában is alkalmazták. A petrezselyemmag (Petroselini fructus) illóolaja is erős vizelethajtó hatású, de nagyobb dózisban a medence szerveinek simaizomzatának összehúzódását okozza, így magzatelhajtó hatású – emiatt korábban sajnos szomorú történetek szereplője lett.2_3.jpg

Főleg az olajtartalma az érdekes az olajtöknek, kendernek, borágónak, lennek és máknak. A tökmagolaj fitoszteroljai a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás tüneteinek enyhítésében igen hatékonyak. A kendermagolaj igen gazdag omega-zsírsavakban, ezáltal a szervezet egésze profitál belőle (nem tévesztendő össze a sokrétű hatással rendelkező, kender virágzatából préselt CBD-olajjal!). A mák pedig egy híres és sokoldalú növény: olajos magvai táplálóak és ízletesek, ezen túl a csontritkulásban szenvedőknek csodálatos természetes orvosság, mert kiemelkedő a kalcium- és foszfortartalma (utóbbi segíti a kalcium beépülését a csontokba). A borágóolaj gazdag gamma-linolénsavban, amely a vér megfelelő koleszterin- és zsírszintjének beállításában van szerepe. A lenmag olaja élelmezési és ipari célokat is szolgál, a gyógyászat azonban az őrlés előtti, teljes mag állapotban tart igényt rá: a magokat egy nyálkaréteg veszi körül, mely vízben áztatva megduzzad, elfogyasztva pedig serkenti a bélperisztaltikát, ezáltal hashajtóként használják.

3_2.jpg

Főleg fűszerként használjuk a koriandert, ánizst, köményt és kaprot, de mind a négyük termései különböző emésztési zavarok (teltségérzet, puffadás, enyhe bélgörcsök, étvágytalanság) esetén is segítséget nyújtanak. Az ánizst jól ismerik az édesanyák a tejelválasztást fokozó hatás miatt (érdekes tudni, hogy a kömény és a kapor magjának is van ilyen hatása), de a termések illóolaja remek nyálkaoldó és köptető hatással is bír.

4_3.jpg

Fűszer és gyógynövény az édeskömény és a görögszéna. Az édesköménynek különböző változatai a gumós (var. azoricum), a keserű (var. vulgare) és a fűszer (var. dulce) édeskömény, ami többek között azt is jelenti, hogy a kertben magnak termesztve összeporzódni képesek. A három közül a keserű édeskömény termései (Foeniculi amari fructus) használatosak gyógyászati céllal: remek nyálkaoldó hurutos köhögés esetén, de emésztési zavarok elleni keverékek alkotórésze is mint görcsoldó és puffadásgátló, emellett szoptatás idején tejelválasztást serkentő hatású. A görögszéna termése (Trigonellae foenugraeci semen) hazánkban kevésbé, de más országokban fontos fűszer – emellett fontos gyógyhatásai is vannak, például csökkenti a vércukor, -koleszterin és vérzsírszintet, de kiváló gyulladáscsökkentő, rosttartalma székrekedés elleni hatású és enyhíti a kellemetlen menstruációs tüneteket is. 

5_5.jpg

Kifejezetten gyógyászati céllal termesztik a máriatövist. A termések (Cardui mariae fructus) hatóanyaga, a szilimarin igazoltan májvédő hatású: standardizált gyógykészítmények formájában találkozhatunk vele, melyek májkárosodás, krónikus májgyulladás és májzsugor megelőzésére és kezelésére használatosak. Továbbá görcsoldó és epeműködést serkentő hatással is bír. Érdemes tudni, hogy a szilimarin nem oldódik vízben, így teát hiába készítünk a terméséből – így vagy a magőrleményt fogyasszuk, vagy válasszuk az ismert hatóanyag-szinttel rendelkező készítményeket.

Végezetül pedig Kökény Mária kiváló emésztéskönnyítő receptje:

  • Készítsünk borókából, édesköményből, konyhaköményből és ánizsból 1:1 arányú keveréket, daráljuk össze a magokat. A magőrleményből egy mokkáskanálnyi mennyiséget fogyasszunk étkezés után, alkalomszerűen.

Ha érdekesnek találtad ezt a bejegyzést, kedvelj minket Facebookon, nézz körül az Instagramunkon vagy látogass el a honlapunkra!

Szólj hozzá

érdekesség recept gyógyászat magok