2023. dec 20.

A szabadság magvai I.

írta: Magház Hálózat
A szabadság magvai I.

Frank Morton és a Nyílt Forrású Vetőmag Kezdeményezés

Írta: Szalczinger Judit

A Magház egyesület online szakmai tartalmainak megvalósulását az NBGK támogatta.

„Olyan vetőmagokat szeretnék az emberek kezébe adni, amelyek hozzásegítik őket egy függetlenebb élet megvalósításához” – ezzel a mondattal jellemzi Frank Morton saját, évtizedekre visszanyúló munkásságát a szabadon használható, sokszínű, biogazdálkodásra alkalmas fajták létrehozása terén. 

Egész életét a növénynemesítésnek és a vetőmag-önrendelkezés  védelmének szentelte, egy általa nemesített vörös salátafajtát a Nemzetközi Űrállomáson is sikerrel termesztettek, miközben harmincöt éven át a kávéját is fatüzelésű tűzhelyen készítette el, és mindmáig óriási lelkesedéssel, szakértelemmel és alázattal dolgozik gazdaságában, miközben újabb és újabb szemet gyönyörködtető fajták kerülnek ki a keze alól.

Morton és felesége 1980-ban kezdtek gazdálkodni az Oregon állambeli Philomath-ben, élettől nyüzsgő, sok nem mindennapi növényfajjal és – fajtával teli kertet hozva létre komolyabb felszereltség nélkül, pusztán a szabadföldi termesztés lehetőségeire támaszkodva. Elsődleges bevételi forrásuk a salátanövények termesztése és éttermek felé történő értékesítése  volt.  A farmról sokszor futárszolgálattal továbbított friss salátakeverékeket – akkoriban még egyáltalán nem megszokott módon - igyekeztek minél változatosabb összetevőkből, vadon termő és félig elfeledett, a fogyasztók számára ízletes újdonságként ható levélzöldségekből összeállítani, az új ízekre, formákra, színekre mindig nyitott séfek pedig örömmel használták fel őket az étlap gazdagítására.

frank_morton.jpg

     Kép: Frank Morton 

Forrás: https://www.facebook.com/WildGardenSeed

A vetőmagtermesztés Morton számára mindig is magától értetődő, szerves részét képezte a gazdaságban folyó munkának. Az eleinte főként levélzöldségekből álló fajtaválaszték sok szereplőjét rendszeresen hagyták virágba menni és magot érlelni, majd a saját fogású vetőmagokkal folytatták a termelést, szívesen kihasználva az ágyásokba hulló magok és helyben kikelő fiatal növények nyújtotta lehetőségeket, így a kertben meghonosított ehető gyomnövények és a gyomosító élelemnövények is hozzájárultak a Morton-féle salátamixek sikeréhez.

morton_palantai_facebookrol.jpg

Kép: Morton palántái    Forrás: https://www.facebook.com/WildGardenSeed

A növénynemesítés iránti érdeklődést Mortonnál először egy véletlen esemény keltette fel -  1983-ban az egyik, zöld tépősaláta palántákkal teli szaporítótálcában egy vörös levelű növényre lett figyelmes. A pirosas lombú különc a salátamagok termesztése folyamán bekövetkező nem szándékos keresztezés eredményeként jöhetett létre, köszönhetően a  tépősaláták közelében virágzó vörös római salátának. Morton a rá jellemző módón bosszúság helyett lehetőséget látott a történetben, a vörös salátából magot fogott és a következő évben kíváncsian termeszteni, majd a legelőnyösebb megjelenésű egyedeket megtartva szelektálni kezdte a legkülönfélébb színeket és formákat felvonultató utódgenerációt. A szeme előtt kibontakozó folyamat olyannyira lenyűgözte, hogy megszületett benne az elhatározás: húsz éven belül szeretne egy kizárólag saját nemesítésű, szabad fajtákat árusító vetőmagcéget létesíteni.

hyper_red_rumple_waved_salata.jpg

Kép: Hyper Red Rumple Waved saláta    Készítette:Szalczinger Judit

A következő évtizedek rengeteg kísérletezéssel, a salátanövények már rutinos termesztése mellett újabb és újabb ígéretes fajták, egyedek szándékos keresztezésével és a kívánt tulajdonságokat mutató utódok szelekciójával teltek. A Mortonék érdeklődésének középpontjában álló színpompás, formagazdag, egyre meglepőbb árnyalatokkal és fodrokkal tetszelgő saláták és más levélzöldségek mellett a nemesítői munka része lett többek között a leveléért és magjáért egyaránt hasznosított, de korábban inkább csak Dél-Amerikában elterjedt quinoa, vagy épp a kiváló ízű, de melegigényes olasz paprikafajták, amelyeket Morton kitartó munkával a hűvösebb oregoni éghajlathoz tudott „igazítani”. Az 1990-es évek elején már forgalomba kerültek a Wild Garden Seed vetőmagjai, de  Mortonék 2001-ig  a salátamixek értékesítése mellett is kitartottak, és csak ezután alapozták a farm teljes bevételét a vetőmagok termesztésére és árusítására. Morton nemesítői munkájának célja mindmáig szabadelvirágzású, fajtaazonos utódokat produkáló, gazdálkodói vagy kiskerti fenntartásra is alkalmas fajták létrehozása maradt, amelyeket nem muszáj minden évben újra beszerezni, saját részre is szaporíthatók – a kínálatban úgyis minden évben annyi a lenyűgöző újdonság, hogy az elégedett vásárló visszatér kipróbálni őket.

morton_vetomag_csomagolas_facebook.jpg

Kép: Morton vetőmag csomagolás    Forrás: https://www.facebook.com/WildGardenSeed

A zöldségvetőmag-termesztés, nemesítés, értékesítés persze már Morton pályafutásának kezdetén sem volt egyszerű feladat. A gazdálkodói fajtafenntartásra alkalmatlan hibridek térhódítása miatt egyre több jól használható, ellenálló és vegyi koktélokat nem igénylő hagyományos fajta szorult ki a vetőmagcégek katalógusaiból, ráadásul ökológiai vetőmagok termesztésével és árusításával akkoriban az Egyesült Államokban is csak nagyon kevés, kis léptékű vállalkozás foglalkozott, a biogazdálkodóknak és terményeiknek teret biztosító termelői piacok elterjedése is váratott még magára.

Morton hamar felismerte, hogy mind az új nemesítések létrehozásánál, mind a már bevált, akár több száz éves múltra visszatekintő hagyományos vagy helyi fajták fenntartásánál kulcsfontosságú a változó éghajlathoz és termesztési körülményekhez való alkalmazkodást, a fajta legelőnyösebb tulajdonságainak kibontakoztatását célzó szelekció. Nem elég, ha egy paradicsomfajta jónak bizonyult száz évvel ezelőtt, a vetőmagtermesztő felelőssége, hogy a mai viszonyok közepette is ellenálló és könnyen termeszthető, bőtermő növényeket tudjon előállítani a magot megvásárló gazdálkodó – Morton beszámolói szerint ennek a gyakorlatnak az ellenkezőjére is akadtak sajnálatos példák, néhány vetőmagcég az általa árusított szabadelvirágzású fajták elhanyagolásával szándékosan az évről évre újból megvásárolandó, nagyobb üzleti hasznot hajtó hibridek felé próbálta terelni a vásárlókat.

Ha érdekesnek találtad ezt a bejegyzést, kövess minket Facebookon, nézz körül az Instagramunkon vagy látogass el a honlapunkra!

nbgk.png

Szólj hozzá

nemesítés magok vetőmagok növénynemesítés szabad fajták vetőmagtermesztés