2021. dec 01.

Magházas kalandok Barcelonában

írta: Magház Hálózat
Magházas kalandok Barcelonában

Tagok lettünk a Let’s Liberate Diversity nemzetközi hálózatban

Írta és fotózta: Réthy Katalin

2021 novemberében tartották a Let’s Liberate Diversity Európai Koordinációjának (EC- LLD)  éves közgyűlését Barcelonában, amelyre a Magház is meghívót kapott,  hogy teljes jogú tagként csatlakozzon a hálózat munkájához.

Az LLD célja az élelmezési rendszerek változatosságának megőrzése és fejlesztése. Ennek érdekében találkozási és tapasztalatcsere lehetőséget biztosítanak nem csak a tagjaiknak, hanem mindenkinek, aki hisz a mezőgazdasági sokféleség megőrzésének fontosságában. A szervezet 2005 óta működik Európában, és számos projekt, online és élő rendezvénnyel a hátuk mögött az egyik legmeghatározóbb szereplőivé váltak a kisléptékű, ökológiai szemléletű vetőmagmegőrzésnek.

A barcelonai rendezvény a az Európai Agroökológiai Fórum eseménysorozatba illeszkedett. A közgyűlésen a Magház mellett több új csatlakozó is jelen volt, így a hálózat 19 tagúra bővült. Az észt Maadjas  önkéntesei a vetőmagmegőrzés támogatása mellett a háziállatok sokszínűségének megőrzésén is dolgoznak. Svédországból a Sesam vetőmagcserére szakosodott egyesület vett részt, akik 1100 taggal működtetnek katalógus és postai alapú magcsere hálózatot. Kelet- Európa keleti határáról, Grúziából érkeztek az ELKANA egyesület képviselői; akik 1994 óta foglalkoznak - többek között - ősi gabonák megőrzésével.  A régebbi tagok között országos hálózatok, vetőmagmegőrzéssel foglalkozó gazdaságok és kisebb civil szervezetek is vannak, így a Magház egy igazán színes nemzetközi csapathoz tudott csatlakozni.

20211117_110600.jpg

A jövőben az LLD tagságunknak köszönhetően szorosabb együttműködésre nyílik lehetőség például a politikai érdekérvényesítés területén. Különös aktualitása ennek, hogy az Európai Unió jelenleg a vetőmag-szabályozás átalakításán dolgozik. Nagyon fontos, hogy a kis szereplők, mint a vetőmagmegőrzéssel foglalkozó gazdaságok és civil szervezetek közösen tudják az érdekeiket képviselni egy ilyen fontos ügyben. A tét nem kisebb, mint a vetőmagmegőrzés és -csere szabadságának megőrzése Európában a nagyvállalati érdekekkel szemben.

A hálózatban ezen túl megoszthatjuk egymással a magfogás, magcsere, génmegőrzés területén gyűjtött tapasztalatainkat. Vannak szervezetek ahol már komoly informatikai háttérrel, fizetett munkatársakkal zajlik a tájfajták magjainak értékesítése; míg mások önkéntes alapon, kevés tagdíjból gazdálkodva teszik elérhetővé a magcserét a nagyközönségnek.  Az elkötelezett és inspiráló társaságtól már pár nap alatt is nagyon sokat tanultunk, de a jövőben egy-egy projekt erejéig akár szorosabb együttműködés is lehetővé válik. Az Agroökológia Fórumon az LLD vezetésével egy mezőgazdasági sokféleségre fókuszáló műhelymunka is zajlott. Itt egy szélesebb résztvevői körrel próbáltuk azonosítani a vetőmagmegőrzés és csere területét érintő kihívásokat, megoldási lehetőségeket Európában.

20211118_174957.jpg

A sok online megbeszélést követően igazán feltöltő élmény volt pár napot egy nemzetközi társasággal tölteni, a közgyűlésen és konferencián túl maradt idő egy kis városnézésre; közös vacsorára is.   A magcserélők pedig Barcelonában is magcserélők, így természetesen nem távoztam vetőmagok nélkül.

20211119_100628.jpg

20211121_151945.jpg

Ha érdekesnek találtad ezt a bejegyzést, kedvelj minket Facebookon, nézz körül az Instagramunkon vagy látogass el a honlapunkra!

Szólj hozzá

hírek Magház vetőmag-önrendelkezés maghálózat LLD