2023. okt 30.

Bemutatkozik a Magház

írta: Magház Hálózat
Bemutatkozik a Magház

Ebben a bejegyzésben a Magház történetét szeretnénk röviden megosztani veletek. Az elmúlt 11 év alatt rengeteg változás történt a szervezetben, és néha jól esik kicsit megállni, és visszanézni, honnan indultunk.

A Magház egyesület online szakmai tartalmainak megvalósulását az NBGK támogatta.

2011-ben Szegeden rendezték meg a mezőgazdasági sokféleséggel foglalkozó európai ernyőszervezet, a Let’s Liberate Diversity éves találkozóját. A programra nagyon színes, nemzetközi csapat gyűlt össze, és az eseményhez kapcsolódó magbörze megihletett hat lelkes kertészt, akik 2012-ben megalapították a Magházat. Eleinte informális csoportként, szervezeti háttér nélkül működött, majd 2014-től a négyesi székhelyű Bese Egyesület különleges jogállású tagságaként, végül 2021-ben alakult hivatalosan is egyesületté.

A csapat összetétele a kezdetektől kezdve sokat változott: vannak, akik az alapítók közül ma már nem aktív tagok, mások pedig később csatlakoztak. A Magház jelenlegi belső “magja” egy 2019-es budapesti találkozó óta nagyjából állandó (a Magház csapatáról itt olvashattok bővebben). Az egyesület belső körét jelenleg tizenegy “hub” tizenöt működtetője alkotja, és a 2021 óta működő hálózati tagsági programnak köszönhetően idén már közel 200 tag csatlakozott hozzánk!

mh1.png

A Magház a kezdetektől a mezőgazdasági sokféleség témáját tűzte ki a zászlójára. Jelenleg főként zöldségnövényekkel foglalkozunk, de korábban volt tájfajta gyümölcsökkel foglalkozó projekt is, és akad olyan is a csapatban, aki a gabonafélék felé kacsintgat. Tevékenységeink középpontjában azonban a magok állnak: küldetésünk a szabad elvirágzású fajták megőrzése, fenntartása, és az ezzel kapcsolatos tudás terjesztése. Év elején magbörzéket szervezünk (és mások által szervezett magbörzéken veszünk részt), az év többi részében pedig a magfogással kapcsolatos online tartalmakat teszünk közzé. Eddig két magfogással kapcsolatos kiadványunk jelent meg, a honlapunkról ingyenesen letölthető Magfogási praktikum, illetve a jelenleg a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központtól megrendelhető Vetőmag-önellátás a gyakorlatban című könyv. A magfogással kapcsolatos tudásátadás mellett népszerűsítjük a természetbarát, szelíd kertészkedés és növényvédelem alapelveit is, melyek mentén mi is kertészkedünk.

Mindezek mellett igyekszünk jó kapcsolatokat kiépíteni a mezőgazdasági sokféleségért dolgozó hazai és nemzetközi szervezetekkel: különböző projektek keretein belül együttműködünk az ESSRG-vel (Környezeti társadalomkutatókkal), a Magyar Permakultúra Egyesülettel, a Nemzeti Biodvierzitás- és Génmegőrző Központtal, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézettel, tavaly pedig hivatalosan is beléptünk az európai szervezetekből és gazdákból álló Let’s Liberate Diversity Hálózatba is - ennek örömére, valamint a Magház tizedik születésnapjának megünneplésére szerveztünk egy háromnapos nemzetközi konferenciát, ami nagy sikerrel zárult (az erről készült beszámolót itt olvashatjátok: https://maghazblog.blog.hu/.../harom_nap_a_mezogazdasagi...).

375929877_651273837107866_8059138215983135521_n.jpg

Sok civil szervezethez hasonlóan mi is sok önkéntes munkát fektetünk az egyesület működtetésébe, és időnként kisebb-nagyobb pályázatok segítségével vágunk bele egy-egy nagyobb projektbe. A Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési központ minden évben támogatja a tevékenységünket egy fix összeggel. Az elmúlt három évben egy nagyobb összegű támogatást nyertünk el a svájci Salvia Alapítványtól az országos hálózatunk kiépítésére és megerősítésére. Tavaly ősszel pedig belevágtunk az egyesület életének legnagyobb és legkomplexebb projektjébe: konzorciumi partnerek lettünk egy Coevolvers névre hallgató Horizont Európa kutatási projektnek. Korábbi és jelenleg futó projektjeinkről ide kattintva olvashatsz bővebben. Szerencsések vagyunk, hogy a belsős csapatban ilyen jól tudunk együtt dolgozni, és természetesen amiatt is, hogy az általunk felkarolt téma jelentőségét egyre többen elismerik, és így tudunk pénzt szerezni a működésünk támogatására. De hosszú távon az a célunk, hogy önállóan is megálljunk a lábunkon, és ne legyen baj akkor sem, ha pályázatokból éppen nem tudjuk fedezni a működési költségeinket.

Idén végre sikerült megvalósítani az évek óta tervezgetett oktatási programot - rengeteg időt és energiát fektettünk a tananyag fejlesztésébe, valamint az oktatás keretrendszerének kitalálásába. A jövőre nézve is vannak még izgalmas terveink - pillanatnyilag igyekszünk lekövetni az egyesület életében lezajló strukturális változásokat, de az biztos, hogy jövőre is lesz lehetőség tanfolyamra jönni hozzánk!

Ha még nem láttad a bemutatkozó videónkat, amiben kicsit részletesebben beszélünk az egyesület küldetéséről, most megnézheted!

Ha érdekesnek találtad ezt a bejegyzést, kövess minket Facebookon, nézz körül az Instagramunkon vagy látogass el a honlapunkra!

nbgk.png

Szólj hozzá

Magház