2024. máj 15.

A növényi zene felfedezése

írta: Magház Hálózat
A növényi zene felfedezése

Művészetterápiás foglalkozás, mely a növényzenére épül.

Írta: Iván Éva, Pántya Beáta

A növényzene azt a tudományos ismeretet emeli tapasztalati szintre, mely szerint a növények folyamatosan kapcsolatban vannak és reagálnak a környezetükre. A szenzoros eszköz a növények bioelektromos aktivitását alakítja át dallamokká. Minden egyes hangjegy a növényben zajló pillanatnyi folyamatok mentén születik, melyek ritmusa az aktivitás szintjétől függően változik.

Minél gyorsabb egy dallam, annál aktívabb a növény. Kevésbé aktív állapotában ritkábban hallhatunk hangokat, illetve az is előfordulhat, hogy teljes csend keletkezik. Az eszköz két elektróda segítségével kapcsolódik a növényhez: egyet a levelekre helyezve, a másikat pedig a talajba, közelítve a növény gyökeréhez.

img-1023_inbox1200x900.jpg

Április 22-én Iván Éva művészetterapeuta (Boldog Gellért Szakkórház) Pántya Beáta vizuális kutató (ESSRG) bevonásával egy 10 fős csoport részére tartott művészetterápiás foglalkozást, mely a növényzenére épült. A hideg idő miatt a csoport a teremben maradt, és benti szobanövények segítségével szólaltatták meg az eszközt.

A résztvevők számára ez új élmény volt és érdeklődve hallgatták a zenét, közben közösen fogalmazták meg, hogy miben térnek el, miben mások a különböző növények által keltett dallamok. Többen mesélték el saját élményeiket a növényekkel kapcsolatban, és a növények érzékelésével, kommunikációjával kapcsolatos beszélgetések is indultak.

Az alkotáshoz Éva lapot es olaj/por pasztellt osztott szét, és arra kérte a résztvevőekt, hogy jelenítsék meg azokat az érzéseket és belső élményeket, melyeket a növények hangja generált bennük. Az alkotás folyamata elindult, a helyzet megteremtette a nemverbális kifejeződést. Növényekkel, színes hullámokkal, illetve mozgás-dinamikával kapcsolatos alkotások születtek. Volt igény a cselekvésre, a résztvevők megtestesítették belső mozgásukat/gondolataikat.

A résztvevők a visszajelzések alapján élvezték a növényzenét, többen megnyugtatónak találták, és még hallgatták volna tovább is. Egy résztvevő számára viszont túl álmosító volt. Többen számoltak be arról, hogy úgy érzik, erősödött a kapcsolatuk a növényekkel, és szeretnék a természetben megtalálható növényeket is megfigyelni az eszköz segítségével.

A jövőben kinti foglalkozást is tervezünk, melynek során további növények segítségével szólaltathatjuk meg az eszközt, közösen kísérletezve a csoport résztvevőivel.

Ha érdekesnek találtad ezt a bejegyzést, kövess minket Facebookon, nézz körül az Instagramunkon vagy látogass el a honlapunkra!

Coevolutionary approach to unlock the transformative potential of nature-based solutions for more inclusive and resilient communities (Koevolúciós megközelítés a természetalapú megoldásokban rejlő átalakító potenciál felszabadítására a befogadóbb és rugalmasabb közösségek érdekében) az Európai Unió Horizon Europe tudományos programjának finanszírozásában futó négyéves (2022–2026, 101084220 szerződési számú) kutatási projekt.

coevolvers_colored_rgb_250px_1.jpg

Szólj hozzá

essrg coevolvers