2022. jún 06.

Irány a Balkán!

írta: Magház Hálózat
Irány a Balkán!

Bukarestben jártunk a Balkan Beets projekt zárótalálkozóján

Írta és fotózta: Lipka Borbála

Miután tavaly teljes jogú tagjai lettünk az európai Let’s Liberate Diversity (LLD) hálózatnak, idén újabb nemzetközi kapcsolatépítési lehetőségre nyílt alkalmunk, ezúttal Bukarestben. Itt valósult meg ugyanis május 25. és 27. közt a Balkan Beets című hároméves projekt záró találkozója, melyre az LLD is meghívást kapott, s úgy alakult, hogy a Magház részéről én képviselhettem a hálózatot ezen a találkozón.

...

Tovább Szólj hozzá

beszámoló jogszabályok agrobiodiverzitás Európai Unió Magház mezőgazdasági sokféleség vetőmag-önrendelkezés LLD

2022. máj 16.

Légy Te is Magház-fajtatesztelő!

írta: Magház Hálózat
Légy Te is Magház-fajtatesztelő!

Írta: Czeglédi Alexandra és Lipka Borbála

A tavalyi évben a környezeti társadalomkutatókkal ( ESSRG ) és a Járókelő csapatával közösen kezdtünk egy egyedülálló közösségi adatbázis fejlesztésébe, melynek segítségével a Magház tagjai által fenntartott szabad fajták termesztéséről és teljesítményéről gyűjtünk adatokat. A honlap kis csúszással az idei év elejére készült el, az adatgyűjtés tesztelésére pedig az idei évet szánjuk!

unnamed3.jpgFotó: Bori Dániel

Az oldalon egyelőre csak a Magházas fajták teljesítményéről gyűjtünk adatokat, de a jövőben szeretnénk fejleszteni a rendszert, hogy általunk ismeretlen szabad fajtákat is fel lehessen tölteni. Ha a kertedben vagy balkonodon nevelsz Magházas tájfajta vagy szabad fajta ...

Tovább Szólj hozzá

kutatás adatbázis agrobiodiverzitás Magház mezőgazdasági sokféleség maghálózat fajtatesztelés

2022. ápr 25.

Népmesék a kertben 3. Az erdőzöldítő és mezővirágoztató királykisasszony

írta: Magház Hálózat
Népmesék a kertben 3. Az erdőzöldítő és mezővirágoztató királykisasszony

Magyar népmese

Népmesék a kertben című sorozatunkban olyan népmeséket mutatunk be, melyekben valamilyen formában fontos szerepet kap a kert, a kertészkedés, a magok. Ez a Benedek Elek által gyűjtött magyar népmese kevésbé szól a kertről, mint az első két megosztott mese, de azért kapcsolódik ide. Jó olvasást!

...

Tovább Szólj hozzá

mese gyerekek népmese

2022. már 30.

Beszámoló az első jászboldogházi magbörzéről

írta: Magház Hálózat
Beszámoló az első jászboldogházi magbörzéről

Írta és fotózta: Hegyesi József

Örömmel jelentjük, hogy 2022. március 19.-én a Magház Egyesület és Jászboldogháza Község Önkormányzata sikeresen megrendezte az I. Jászboldogházi Magbörzét. Az eredetileg 2020 tavaszára tervezett eseményt anno a koronavírus-járvány miatt sajnos le kellett mondani, így most ott folytattuk, ahol akkor abbamaradt a történet. A szép napsütéses idő, a magok és az érdekes szakmai programok sokakat kicsábítottak a rendezvényre, amelyen körülbelül 40-50 fő gyűlt össze (még Budapestről és Jászberényből is érkeztek látogatók).

...

Tovább Szólj hozzá

beszámoló magok agrobiodiverzitás magbörze Jászboldogháza Magház mezőgazdasági sokféleség közösségi magbank maghálózat

2022. feb 12.

Minőségbiztosítás háztáji vetőmagfogóknak

írta: Magház Hálózat
Minőségbiztosítás háztáji vetőmagfogóknak

Írta: Réthy Katalin

Februárban a rutinos kertészek tervezgetik a veteményest, és jellemzően ilyenkor szerezzük be a vetőmagokat is. A hivatalos vetőmagforgalmazók és gazdaboltok mellett egyre több kis szereplő tűnik fel, akik az online közösségi platformokon, kertészeti vagy adok-veszek csoportokban kínálják a portékájukat; ezen túl magbörzéken is hozzájuthatunk magokhoz.

...

Tovább Szólj hozzá

hasznos tudnivalók magok minőségbiztosítás agrobiodiverzitás magfogás vetőmagok Magház mezőgazdasági sokféleség gyakorlati tippek

2022. jan 11.

Tájfajta tesztelés

írta: Magház Hálózat
Tájfajta tesztelés

A Magház Egyesület az ESSRG Kft-vel és a Járókelő-kutatóval közösen kezdett egy egyedülálló közösségi adatbázis fejlesztésébe, melynek segítségével a Magház tagjai által fenntartott szabad fajták termesztéséről és teljesítményéről gyűjtünk adatokat. Az adatlap kitöltésével Te is segíthetsz másoknak a fajtaválasztásban!

A honlapot itt találod: https://maghaz.jarokelokutato.hu/

Partnerek: Magház: https://www.maghaz.hu/ , https://www.facebook.com/MaghazHalozat/
Járókelő-kutató: https://jarokelokutato.hu/
ESSRG: https://www.essrg.hu/hu/

Tovább Szólj hozzá

közösség kutatás videó adatbázis magok agrobiodiverzitás Magház mezőgazdasági sokféleség közösségi magbank szabad fajták

süti beállítások módosítása