2020. jún 17.

Mi történik egy magcsomagoláson?

írta: Magház Hálózat
Mi történik egy magcsomagoláson?

Írta: Kemese Fanni

A magcsomagolás nem éppen bevett tevékenység, főleg nem egy városinak, így arra gondoltam, hogy megosztom, mi zajlik egy ilyen eseményen, valakinek újdonság lehet.
Mi mással, mint magokkal kezdődik a folyamat.

Tapasztalt, saját kerttel rendelkező Magház önkéntesek szabad terjesztésű magokat fognak a nyár végi, őszi időszakban. Ezeket a magokat kiszárítják és ömlesztve, felcímkézve, papírzacskókba csomagolják. Rengeteg termés rengeteg magjáról van szó, így sok féle-fajta növény magcsomagja jut el ezen eseményekre és aztán a nagyközönséghez a börzéken, kezdve a színes-mintás paradicsomoktól, paprikáktól, babokon, tökökön át az olyan különlegességekig, mint az okra, tomatilló vagy épp a földicseresznyék. A csomagoló önkéntesek kiválasztanak egy-egy szimpatikus – magbörzéhez közeledve várhatóan érdeklődést felkeltő – magot, és 8-10 szemenként kiporciózzák őket. Azért ennyit, mert egy önfenntartó folyamat kialakítása a cél, amelyben a maghoz
jutott kiskertész, balkonkertész felszaporítja a magot, hogy aztán fogjon magának a termésekből, amiket a következő szezonban újra elvethet, a felesleget pedig adott esetben ő is megoszthatja másokkal, akár egy magbörzén.

20200205_165110.jpgPainted Pony babok csomagolásra várnak (fotó: Lipka Borbála)

20200108_180014.jpgOkra magok kiporciózva (fotó: Lipka Borbála)

A magcsomagoláson, mint valami mini manufaktúrában történik, van, aki kis papírzacskókra pecsételi a Magház logót és a hátoldalra egy adatlapot, amelyet más valaki kézírással kitölt a mag nevével, magfogás évével, helyszínével és a magfogó nevével. A csipetnyi magok bekerülnek a papírzacskókba, majd egy egyszerű hajtási technikával egyesével lezárják a csomagokat. Monoton feladat, és emiatt egészen kikapcsolja az embert egy stresszes munkanap végén, közben a csomagolók beszélgetnek, zenét hallgatnak, és előkerülnek remek teák, házi szörpök és finom falatok is.


Egy-egy ilyen alkalommal több száz kis magcsomag készül, amelyek elkélnek a sűrű magbörze szezonban, amely éppen csak elkezdődött. A folyamatosan frissülő magbörze listát ide kattintva eléritek.

Szólj hozzá

magok önkéntesek magbörze