2020. sze 11.

Noparakert 8. rész: Magfogási gyorstalpaló I.

írta: Magház Hálózat
Noparakert 8. rész: Magfogási gyorstalpaló I.

7b42aac00f01c398603a82511a63c8ab.jpg

Legtöbbünknél ebben az évben a tavaszi szárazságot követően kicsit kitolódott a kertszezon, később kezdtek el érni a zöldségek. Még bőven tart a szüret ideje, de érdemes gondolni a következő évre is, és eltenni a magokat, amikből majd a jövő évi termés lesz. Ebben és a következő bejegyzésben zöldségcsaládonként összefoglaltuk a Magfogási praktikumban leírt magfogási módszereket.

Az első részben a hagymafélékkel, ernyősökkel, fészkesvirágúakkal, káposztafélékkel és libatopfélékkel kapcsolatos teendőkről olvashatsz.

Hagymafélék családja

a_voroshagyma_viragzat_rethy_kati.JPGVöröshagyma virágzata. fotó: Réthy Katalin

A vöröshagyma (Allium cepa) és póréhagyma (Allium ampeloprasum var. porrum) maggal szaporítható kétéves növények. Jó tudni, hogy az elefántfokhagyma botanikailag póréhagyma. A metélőhagyma (Allium schoenoprasum), a me­télőfokhagyma vagy tatárhagyma (Allium tuberosum) valamint a téli sarjadékhagyma (Allium fistulosum) évelő növények, minden évben hoznak virágot és érlelnek magot. Szaporításuk magvetéssel vagy tőosztással is történhet. A salotthagyma vagy csokroshagyma (Allium cepa var. ascalonicum) és a fokhagyma (Allium sativum) általában nem hoz magot, vegetatív úton szaporítjuk őket. A csokroshagymák egyes változatai ritkán kereszteződhetnek a vöröshagymával. Valamennyien rovarmegporzásúak.

Résen kell lennünk, mert terméseik felnyílnak, magjaik könnyen kiperegnek. Érdemes akkor levágnunk a száráról, amikor a virágzat elbarnult, és egyből egy papírzacskóba rakjuk bele. A papírzacskóból öntsük egy tálcára a virágzatot, és napon egy rövid ideig szárítsuk csörgősre. Utána egyik kezünkkel fogjuk meg a virágzat szárát, másik tenyerünkkel pedig dörzsöljük. Az érett magok könnyen kihullanak a termésből, az éretlenek egy része pedig általában nehezen hagyja el a termést. A léha magok általában kiperegnek, de aprók és könnyűek, ezért a tisztítás során ne ijedjünk meg, hogy a magok egy részét is kiszeleljük, vagy kirostáljuk.

Aktuális teendők:
A kétéves növények magfogásra való szelektálása és teleltetésre való előkészítése. Vöröshagyma esetén a teleltetés hűvös, száraz, fagymentes helyen javasolt. A pince nem ideális, mert általában túl nedves. Egy fűtetlen helyiség, padlás fagymentes része (pl. kémény mellett) vagy kinti kamra egyéb tároló jöhet például szóba. A póréhagymát szelekció után kint is átteleltethetjük. Ha szükséges szalmával vagy többrétegű lepedővel/hálóval/egyébbel takarjuk. Szelektálásnál az egészséges, sérülésmentes egyedeket válogassuk ki, melyek formára, színre, és egyéb bélyegekre hordozzák a fajtabélyegeket. Érdemes legalább 6-8, ideális esetben 15-20 hagymát félrerakni.

Az egyévesek esetén, illetve az idén felvirágzó kétéveseknél a magokat gyűjtsük be, ha még nem tettük, és száraz hűvös helyen szárítsuk. Az Allium tuberosum, jellemzően augusztusban virágzik, így a magfogás is csak ezután esedékes.

Ernyősvirágúak családja

movadmurok_viragzat.jpgVadmurok virágzata. fotó: Máthé Orsolya

A sárgarépa (Daucus carota) és a paszternák (Pastinaca sativa) esetében résen kell lenni, mert nem csak a különböző fajták kereszteződhetnek össze egymással, hanem a vad rokonaikkal is hajlamosak kereszteződni. A zeller (Apium graveolens) esetében pedig azt érdemes szem előtt tartani, hogy a szár- és a gumós zeller is ugyanabba a fajba tartozik. Valamennyi rovarmegporzású növény, sok köztük a kétéves.

Magfogásnál érdemes figyelembe venni minden fajnál, hogy a középső, legnagyobb ernyőn teremnek a legjobb minőségű magok. Szedjük le a kiválasztott ernyőket és tegyük néhány hétre száraz helyre. Ha jó száraz, könnyű ledörzsölni a magokat, majd különböző lyukméretű szitákkal kitisztítani. A répamagok szőrösek, a bolti magokon ezt azért nem látjuk, mert a könnyebb kezelhetőség érdekében lekoptatják őket.

Aktuális teendők:
Jórészt kétéves növényekről lévén szó, az idén vetett ernyősök gyökerét magfogásra most érdemes szelektálni és télire eltárolni. Szelekciónál csak egészséges és ép gyökereket válogassunk ki magfogásra. Sok mindenre szelektálhatunk: a gyökér formájára, vastagságára, színére, “vállasságra”, ízre stb. A sárgarépa és paszternák is jól viseli, ha a gyökér alsó végéből egy darabot levágunk, így meg tudjuk azt kóstolni. A vágási felületet szárítsuk meg vagy kezeljük fahamuval. Ezt a műveletet érdemes kiültetés előtt elvégezni, így nem kockáztatjuk a gyökerek tárolhatóságát. Magfogásra érdemes legalább 10-20 gyökeret félretenni.

Fészkesvirágúak családja

A saláta (Lactuca sativa) öntermékeny és egynyári növény.

Miután a virágok megtermékenyültek 2–3 hétre bezáródnak. A magok akkor érettek a szüretre, mikor a fehér bóbiták megjelennek. A magok különböző időben érnek be a növényen, ezért érdemes őket több fordulóban begyűjteni, vagy amikor a magok nagy része érett, felszedjük a növényeket gyökerestől és szellős helyen hagyjuk meg-száradni. Mivel a salátamagok nagyon könnyűek, ezért nagyon óvatosan, gyenge szeleléssel érdemes megtisztítani a magokat a növényi törmelékektől. Csírázóképességét 4-5 évig őrzi meg.

napraforgo_viraga_mo.jpgNapraforgó virága. Fotó: Máthé Orsolya

A napraforgó (Helianthus annuus) egyéves rovarmegporzású növény.

Elvirágzás után érdemes raschel zsákkal, rossz harisnyával védeni a fejlődő magokat a madaraktól. Az érett magokat dörzsöljük ki a tányérokból és szelelve tisztítsuk. A magja 4-5 évig őrzi meg csírázóképességét.

Káposztafélék családja

viragzik_a_rukkola_hj_jpg_masolata.JPGVirágzó rukkola. Fotó: Fehér Judit

A brokkoli, kelbimbó, káposzta, karfiol, kel­káposzta és karalábé mind ugyanazon fajhoz (Brassica oleracea) tartoznak. A fajon belül vannak egy- és kétéves növények is. Egyéves a brokkoli és a karfiol, kétéves a káposzta, a kelkáposzta, a karalábé és a kelbimbó. A rukkola (Eruca sativa) csak más rukkola fajtákkal, a retek (Raphanus sativus) más retek fajtákkal kereszteződik. A rukkola és a legtöbb retek egynyári, kivéve a téli fajták, melyek kétévesek. A káposztafélék virágai önmeddők, ami azt jelenti, hogy nem lehet őket megterméke-nyíteni ugyanazon növény más virágainak a pollenjével. 

Az érett magok könnyen kiperegnek vagy a madarak áldozatául esnek, ezért érdemes szakaszosan szedni vagy az első becők érésekor az egész növényt kihúzni, majd száraz sötét helyen 1-2 hétig utóérlelni. Ha a becők roppanósra száradtak, a magokat ezután könnyen kidörzsölhetjük, vagy egy sűrűbb szövésű vászonzsákba rakva sodrófa segítségével vagy taposással kinyerhetjük. A magokat legkönnyebben rostálással és szeleléssel, vagy ezek kombinációjával tisztíthatjuk.

Libatopfélék családja

A spenót (Spinacea oleracea) egyéves, kétlaki, szélmegporzású növény.

A termő növényeket hagyjuk a magérlelés után elszáradni, utána gyűjtsük be őket, és óvatosan sodorjuk le az általában gömbölyű magokat. Szeleléssel, szitálással lehet óvatosan tisztítani.

mangold_szinkeverek_szalczinger_judit.jpgMángold színkeverék. Fotó: Szalczinger Judit

A cékla és a mángold ugyanahhoz a fajhoz (Beta vulgaris) tartozó, kétéves, szélmegporzású növények.

A növények nagy és elágazó virágszárat hoznak, érdemes összekötni őket, hogy a szél ne fektesse le a földre. A magok éréskor megbarnulnak. Ha nagy részük beérett, vágjuk le a növény föld feletti részét, és akasszuk száraz, szellős helyre pár hétre. A magokat a kezünkkel húzzuk le a szárról. Szeleléssel, rostálással tisztítsuk.

Aktuális teendők:
A spenótot nagyobb hozam érdekében érdemes még most vetni, bár ideális esetben augusztus második felében kellett volna. Így nem csak a levélhozamunk, de a maghozamunk is nagyobb lesz. A magfogásra szánt egyedekről, nem szabad túl sok levelet gyűjteni.

A cékla és mángold kétéves növények, ezért a magfogásra szánt egyedeket ilyenkor célszerű kiválogatni. Itt is figyeljünk, hogy csak az egészséges és ép testeket válogassuk ki, melyek formára és színre megfelelnek a fajta jellegének, vagy a kívánalmainknak. A levelek nagy részét távolítsuk el tárolás előtt. Némi kockázat mellett szabadföldben, takarással is átteleltethetjük őket, de ha van hely a pincében vagy egyéb fagymentes helyen, akkor érdemes egy vödörbe vagy ládába földdel betakarva elhelyezni a répákat. Magfogáshoz legalább 8-10 növény szükséges.

 

Ebben a kétrészes bejegyzésben a leggyakrabban termesztett zöldségfélékről való magfogás alapjait írtuk össze. A második részt itt találod. Bővebb információt találsz a Magház honlapjáról letölthető Magfogási praktikumban, ha pedig kérdésed van, akkor Facebookon vagy e-mailen (maghazinfo[kukac]gmail[pont]com) is elérsz minket!

Szólj hozzá

kertészkedés magok magfogás gyakorlati tippek