2021. már 01.

Vetőmag-önellátás a gyakorlatban

írta: Magház Hálózat
Vetőmag-önellátás a gyakorlatban

Érdekel, hogy vajon milyen növények az alábbiak: csombor, keleti békagyökér, pohánka, tehénborsó, kelvirág, mizuna, tojásgyümölcs, tönke, szurokfű vagy a murok? 

És vajon minden babféle bab? Például: homoki bab, lima-bab, lóbab, török bab/tűzbab vagy a veteménybab?

És mi a helyzet a hírhedt tökfélékkel? Tényleg kereszteződhet egymással az uborka és a görögdinnye, vagy a cukkini és a patisszon?

Ez a könyv egy minden érzékszervünkre ható kiadvány, melynek minden része harmóniában van egymással.

Elsőre a szépen kidolgozott grafika tűnik szembe, aztán pedig a könyv mérete. Olyan pont jó. Aminek az oldalaira pont annyi információ fér el, amennyi kell, és amennyi éppen hasznos egyben látva. Tovább lapozva már össze is futhat a nyál a szánkban, ha arra gondolunk, milyen egészséges és finom zöldségeket termeszthetünk a saját kertünkben… elég csak kimenni és legelészni mindenből egy kicsit. 

img_5088.JPGfotó: Bori Dániel

Nagyon praktikus, hogy a tartalomjegyzék külön részletezi az egyes növényeket (75 fajt) oldalszám szerint, tehát bármikor kikereshetjük az aktuális kedvencünket. Akár ki is vihetjük magunkkal a kertbe. Ehhez még nagy segítséget ad a könyv végén található összesítő táblázat, melyből gyorsan megtudhatjuk többek között azt is, hogy melyik magot milyen mélyre vessük, mekkora sor-és tőtávolsággal számoljunk. 

De ezen kívül még megtudhatjuk mi is az a mezőgazdasági sokféleség, honnan erednek a kultúrnövények, hogyan történik hazánkban a vetőmag-szabályozás, mit jelentenek a hibrid, a GMO és génszerkesztés fogalmak. Szó esik a hazai és külföldi génmegőrzésről. Kiderül, hogyan és honnan szerezhetünk be vetőmagokat saját célra, hogyan termesszük az adott növényt és hogyan fogjunk róla/belőle magot. Segítséget nyújt a könyvben a botanikai alapok tisztázása, és megismerkedhetünk a fajtafenntartáshoz elengedhetetlen izolációs módszerekkel is. Külön fejezetet kaptak az önvető, évelő és erkélyen termeszthető növények, így tehát annak sem kell lemondania veteményes kert pozitív hatásairól, akinek csak egy picinyke szabad területe van, vagy nem kertes házban él. 

Ezekkel az információkkal olyan átfogó tudást szerezhetünk, ami hatalmas bátorságot ad a saját kertünk kialakításához, tervezéséhez. Ne felejtsük el, hogy a profi kertészek is voltak kezdők és ők sem tudtak mindent. De a puding próbája az evés, és amíg nem próbáljuk ki élesben, addig nem is tudjuk igazán gyarapítani tudásunkat. Tehát hajrá kedves kiskertész, még nem késő megtervezned a kerted!

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, ide kattintva beleolvashatsz, és itt megvásárolhatod!

A könyvajánlót köszönjük Rimavecz Kingának!

Ha érdekesnek találtad ezt a bejegyzést, kedvelj minket Facebookon, vagy nézz körül a honlapunkon!

img_5097.JPGfotó: Bori Dániel

A könyvről

Szerzők: Fehér Judit, Kiss Dorottya, Máthé Orsolya, Réthy Katalin, Szilágyi Krisztina, Czúcz Bálint, Hegyesi József

Oldalszám: 150 oldal

Méret: 22x22 cm

ISBN szám: 978-615-6120-00-7

Ár: 3500 forint + 1500 forint szállítási és adminisztrációs díj

Tartalomjegyzék
1. A mezőgazdasági sokféleségről dióhéjban, kultúrnövényeink eredete
2. Hazai vetőmag-szabályozás, hibrid és GMO, génszerkesztés
3. Vetőmag-önrendelkezés, hazai és külföldi génmegőrzés
4. Botanikai alapok, izolációs módszerek
5. Fajonkénti leírás
6. Önvető növények
7. Évelő növények
8. Erkélyen termeszthető növények
9. Magtisztítás
10. Magtárolás
11. Magbörzék szervezése és magbörzék helyszínei
12. Összefoglaló táblázat
13. Fogalomtár
14. Felhasznált irodalom

Szólj hozzá

hírek könyvajánló magok vetőmag-önrendelkezés