2022. feb 12.

Minőségbiztosítás háztáji vetőmagfogóknak

írta: Magház Hálózat
Minőségbiztosítás háztáji vetőmagfogóknak

Írta: Réthy Katalin

Februárban a rutinos kertészek tervezgetik a veteményest, és jellemzően ilyenkor szerezzük be a vetőmagokat is. A hivatalos vetőmagforgalmazók és gazdaboltok mellett egyre több kis szereplő tűnik fel, akik az online közösségi platformokon, kertészeti vagy adok-veszek csoportokban kínálják a portékájukat; ezen túl magbörzéken is hozzájuthatunk magokhoz.

Míg a vetőmag-forgalmazókra szigorú minőségbiztosítási szabályok vonatkoznak, a kis szereplők esetében sajnos csak a magot árusító, cserére felkínáló kertész szaktudásában és lelkiismeretében bízhatunk, hogy jó minőségű szaporítóanyaghoz jutunk. A Magház nem árusít magot, de magbörzéken és a tagsági kampányon keresztül is juttatunk magokat kertészeknek. Számunkra nagyon fontos, hogy jó minőségű vetőmagokat állítsunk elő - hiszen mi is ezekkel dolgozunk, és igyekszünk, hogy a tőlünk származó magok ne okozzanak csalódást. Alább bemutatjuk milyen minőségbeli problémák üthetik fel a fejüket a háztáji magfogásnál és hogy a Magháznál hogyan igyekszünk ezeket kiküszöbölni. Ezekről a módszerekről részletesen olvashatsz a Vetőmag-önellátás a gyakorlatban című könyvünkben, de ha kérdésed van, nyugodtan tedd fel a Magház Facebook csoportjában!

Ha új forrásból veszel magot vagy csak csereberélsz, érdemes utánakérdezni pár gyakorlatnak. Ha a magokat árusító nem tudja miről beszélsz, lehet, hogy a magjai nem megbízhatóak.

Keresztbeporzódás, fajtától eltérő tulajdonságok
Gyakori probléma, hogy a háztáji magfogásból kikerülő magokból a szülőtől teljesen eltérő tulajdonságú növény és termés fejlődik. Ennek hátterében a méhek és a szél munkája áll; vagyis a különböző fajták közötti keresztbeporzódás, valamint hogy néhányan hibrid magokat is tovább szaporítanak (a hibridekről itt olvashatsz). Magfogáskor fontos a botanikai sajátosságok és izolációs távolságok ismerete és izolációs módszerek alkalmazása, hogy a következő generáció is a fajtának megfelelően nézzen ki.

img_8161.JPGÉrdemes fotót készíteni az érett termésekről. kép: Bori Dániel

Betegségek, kártevők
Nagyon fontos, hogy beteg növényről ne fogjunk magot, hiszen a maggal könnyedén továbbvihetjük a fertőzéseket. A betakarításkor, szárításkor is felüthetik a fejüket problémák; például utóérleléskor be tudnak rohadni, penészedni a magok. A hüvelyes növények magjainál jelenthetnek problémát a különböző zsizsikek, melyek hetekkel a magfogás után kelnek ki és zabálják lyukasra a magjainkat; ellenük leginkább fagyasztással tudunk védekezni. A magfelületen elszaporodó gombás és bakteriális fertőzések ellen lehet növényi leves áztatást használni.

Csíraképesség, régebbi magok
A tárolt magok csíraképessége évről évre csökken, ennek mértéke a növény fajtól és a tárolási módtól is függ. Ha új fajta növényről fogtunk magot vagy előkerül egy nagyobb adag pár éves mag, amit kivinnénk magbörzére, csíratesztet szoktunk végezni. A csíraképességet ezen túl úgy is biztosíthatjuk, hogy a botanikai sajátosságokat figyelembe véve igyekszünk biztosítani a beporzást és a magok teljes beérését, így nem kerülnek léha, azaz üres magok a magcsomagjainkba. Illetve az alapos magtisztításnál a hibás magok eltávolításra kerülnek.

2_2.jpgEzek a napraforgók jól teljesítettek a csírateszten. kép: Pandur Zsanett

Fajtaismeret és stabilitás
A magbörzéken és tagjainknak olyan fajták magjait adjuk tovább, amik már több éve visszafogásra és visszavetésre kerültek. Ha sikerül felszaporítani egy új tájfajtát vagy valami különlegességet is szeretnénk megosztani, akkor fel szoktuk hívni a figyelmet, hogy a fajta kísérleti fázisban van nálunk.

Nyomonkövethetőség
Igyekszünk nem összekeverni a magokat (néha nem sikerül:)). Csomagoláskor fontos a pontos fajtamegjelölés, a magfogás éve és a magfogó elérhetősége. Ha valami újdonsággal találkozunk, aminek még nem kiforrott a magyar elnevezése, vagy olyan fajok esetén (pl. tökök, babok) ahol nem egyértelműen kikövetkeztethető a fajnév a fajtanévből nem árt, ha latinul is ráírjuk a faj nevét.

273632962_631942227909208_4484528365156222767_n.jpgKiküldésre várva sorakoznak a tagsági magcsomagok. kép: Papp Orsolya

Tárolás
A csíraképesség megőrzése nagyban függ a tárolástól. Magjainkat közvetlen napfénytől védve, egyenletes (minél alacsonyabb) hőmérsékleten és páratartalmon, jól záródó tárolóedényekben (csak alaposan kiszárított magok esetén javasolt!) tartjuk és figyelembe vesszük a magok tárolhatósági idejét. Erről a Magfogási praktikumban olvashatsz bővebben.

Szállítás
Ha levélként postázunk magokat, fontos a buborékos boríték használata, hiszen a postán görgők között lapítják a leveleket, ami a nagyobb magokat összetörheti. Szaporító képletek - gumók, hagymák - csomagküldése során fontos, hogy ne száradjanak ki vagy fagyjanak meg.

Mint látjátok, változatos módon igyekszünk a kezünkön átmenő magokat jó formában továbbadni, de természetesen így is előfordulhatnak bakik. Mindenesetre, ha új forrásból rendeltél vagy kaptál magot, pár dolgot te is tehetsz, hogy megbizonyosodj a minőségükről:

  • viszonylag azonos méretű, színű magokat tartalmaz,
  • gombás betegség, penész nyoma nem látszik,
  • kártevő nyoma nem látszik - pl. zsizsik esetében lyukas szemek; rágásnyomok, élelmiszermolyra utaló hálósodás,
  • a magok teltek, egészségesek.

Ha gyanús, hogy valami nem stimmel, akkor készíts fényképet a magokról; végezz csírázási tesztet és dokumentáld, ha nem kel ki a növény. Küldj visszajelzést a kereskedőnek, magbörzés kapcsolatnak, ha probléma volt. A keresztbeporzás sajnos csak a termések megjelenésekor derül ki - de ha nem azt kaptad, ami a képen volt, vagy amilyennek lennie kellene, ezt is jelezd vissza. Az otthoni tárolás során figyelj rá, hogy a magokat egyenletes hőmérsékleten tárold és ne hagyd bepenészedni, illetve lehetőleg a legközelebbi tavasszal vesd el őket, ne tárold évekig.

040u0057_1.JPGCsendélet a nagyszékelyi magbankban. kép: Bori Dániel

Ha érdekesnek találtad ezt a bejegyzést, kövess minket Facebookon, nézz körül az Instagramunkon vagy látogass el a honlapunkra!

Szólj hozzá

hasznos tudnivalók magok minőségbiztosítás agrobiodiverzitás magfogás vetőmagok Magház mezőgazdasági sokféleség gyakorlati tippek