2022. nov 21.

Három nap a mezőgazdasági sokféleség jegyében

írta: Magház Hálózat
Három nap a mezőgazdasági sokféleség jegyében

A budapesti Magház /EC-LLD konferencia

Írta és fotózta: Réthy Katalin

2021 nyarán az éves Magház találkozón merült fel az ötlet, hogy a Magház 10. születésnapját egy nemzetközi konferencia keretében ünnepeljük meg. A „Let’s Liberate Diversity” európai ernyőszervezetünk júniusban csatlakozott a szervezőkhöz, így a konferencián túl az éves európai közgyűlést is Budapesten láthattuk vendégül. A Magyar Permakultúra Egyesület, a Magyar Agár -és Élettudományi Egyetem, az Agrikulti, valamint az ESSRG támogatásával pedig egy magyar nyelvű szakmai programmal is tudtuk színesíteni a rendezvényt.

A Let’s Liberate Diversity európai fórumok 2005 óta kerülnek megrendezésre. A 2011-ben Szegeden megrendezett fórumot fontos eseményként tartjuk számon a Magháznál, hiszen itt fogalmazódott meg egy magyarországi vetőmagmegőrző közösség ötlete, aminek nyomán 2012-ben megalakult hálózatunk. Az események célja, hogy a mezőgazdasági sokféleség témájában dolgozó szervezeteknek és gazdáknak nemzetközi szinten is kapcsolódási, tudásmegosztási lehetőséget biztosítson és növelje a téma láthatóságát. A budapesti rendezvényen 28 országból 68 szervezet képviseletében 120 fő vett részt. 

1.JPGKép: A Let’s Liberate Diversity éves közgyűlésének résztvevői 19 ország 20 szervezetétől érkeztek

Október 27-én a MagNet Házban az éves közgyűlést követően délután nyitottuk meg a rendezvényt. A megnyitó napja még leginkább az ismerkedésről szólt: A résztvevők egy interaktív programon tudták egymást a képviselt szervezetek tevékenységéről kérdezni. A vacsora előtt a Pipacs pékség biokenyereit kóstolhattuk meg Fülöp Ádám bemutatója mellett. 

2.JPGA Pipacs pékségnek köszönhetően magyar biogabonából készült kenyereket kóstolhattunk.

Október 28-án szintén a MagNet Házban zajlottak a szakmai programok. Mivel az esemény leginkább a tapasztalat- és tudáscsere, valamint a közös érdekképviselet megerősítésének céljával valósult meg, előadások helyett 12 tematikus műhelymunka segítette az közös gondolkodást. A műhelymunkák szervezését és lebonyolítását a meghívott szervezetek végezték, az érintett témák ennek megfelelően nagyon szerteágazók voltak:

  • „Az új GMO-k lehetséges deregulációja: Hogyan érinti a lehetőség a vetőmagmegőrzőket? Hogyan maradhatunk GMO-mentesek?” (Demeter International)
  • „A vetőmagok európai szabályozása” (EC- LLD/ Arche Noah)
  • „Mezőgazdasági sokféleség: Áldás vagy átok?” (Magyar Permakultúra Egyesület)
  • „Alternatív gabonák értéklánca- a terjesztés lehetséges útjai” (ESSRG/ Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet)
  • „Állítsuk meg a vetőmagokra bejegyzett szabadalmakat- Hogyan kampányoljunk sikerrel közösen?” (No Patents on Seeds!)
  • „Minden amit tudni szerettél volna az FAO egyezményről”  (Rete Semi Rurali, UNDROP)
  • „A biodiverzitás növelése: hogyan tehetjük hétköznapivá a fenntartható étrendeket?” (Food Wave, ACRA)
  • „A kisléptékű gabonatermesztés visszavezetése a skót felföldi vidékekre” (Scottish Crofting Federation)
  • „Élelem önrendelkezés és a gazdák függetlenségének valósága”  (Réseau Semences Paysannes)
  • „Az ellenálló képesség támogatása a hálózatok működésében” (GAIA Foundation, Agroecology Europe Youth Network, Balkan Seed Network)
  • „Fedezzük fel újra az elfeledett fajtákat: A génbanki fagyasztóktól az asztalokra” (Magház, Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet, Agrikulti, ESSRG)
  • „Nyílt forrású stratégiák, a vetőmag mint közjó: lehetőségek és kihívások” (Global Coalition of Open Source Seed Movements)

Az intenzív szakmai program után az LLD fórumok védjegyévé vált nemzetközi magbörzén hatalmas forgatban cseréltek gazdát a vetőmagok; az Egyesült Államokból, Dél- Amerikából és Európa számos országából, többek között Grúziából és Szerbiából is érkeztek helyi érdekességek. A magok mellé a belga „3 Fonteinen” kézműves sörfőzde söreit kóstoltuk, ahol komoly hangsúlyt fektetnek a kisléptékű gabonatermesztésre és a hagyományos eljárásokra. A vacsora után a nemzetközi vendégsereget a Qpica zenekar táncoltatta meg Kárpát- medencei zenékre.

3_1.JPGNemzetközi magbörze forgatag.

4.JPGA belga „3 Fonteinen” kézműves sörfőzde sörkülönlegességei
5.JPGPéntek esti táncház a konferencia vendégeknek.

Október 29.-én szombaton a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem budai kampusza látott minket vendégül egy magyar szakmai napra. Czeglédi Alexandra az ESSRG-től a nap előadóival „Sokféleség Kávézó” eseményen beszélgetett egy bögre kávé mellett.

6_1.JPG„Sokféleség Kávézó”, ahol a hallgatóság a nap előadóival beszélgethetett.

A soron következő előadások a mezőgazdasági sokféleség témáját járták körül:

  • „Kiskerti vetőmagmegőrzés” (Kiss Dorottya, Magház Egyesület)
  • „Melyik a jobb paradicsom, avagy számít-e a beltartalom?” (Csambalik László, MATE)
  • „Mire jó egy diverz gyümölcsös?” (Kulcsár Balázs, MAPER)
  • „A változatosság valóban gyönyörködtet? Gyomnövények gazdálkodói és kutatói szemmel” (Gál Izóra, Szilágyi Alfréd, MAPER/MATE)

7.JPGNemzetközi magbörze, 2. felvonás.

Az előadások után piknikebéddel és kávézással egybekötve rendeztük meg a nemzetközi magbörze második felvonását, ahova számos magyar résztvevő is érkezett. A délután folyamán Králl Attila az Agrikultitól „Kihívások: Diverzitás vs. profitabilitás a piacorientált termelésben” címmel tartott kerekasztal beszélgetést az értéklánc szereplőivel. A nap végén külföldi vendégeink a Gellért fürdőben pihenték ki a 3 napos konferencia fáradalmait, mi pedig örömmel zártuk a konferenciát, hiszen ekkora érdeklődésre nem számítottunk! Ezúton is köszönjük minden önkéntesnek és szervezetnek a közreműködést a Magház első nemzetközi eseményének lebonyolításában!

A bejegyzés a Nemzeti Biodiverzitás és Génmegőrzési Központ támogatásával készült el.

Ha érdekesnek találtad ezt a bejegyzést, kövess minket Facebookon, nézz körül az Instagramunkon vagy látogass el a honlapunkra!

 

Szólj hozzá

közösség beszámoló agrobiodiverzitás Európai Unió Budapest mezőgazdasági sokféleség vetőmag-önrendelkezés közösségi magbank LLD