2020. sze 25.

5 ok, amiért érdemes saját magot fognod

írta: Magház Hálózat
5 ok, amiért érdemes saját magot fognod

Tavasszal bőszen ültettünk, vetettünk, palántáztunk (és vártuk az esőt). Nyáron szüreteltünk, és élveztük a sokféle kerti finomságot. A szüretnek még nincs vége, de már bőven benne járunk a magfogási szezonban. Ebben a bejegyzésben összeszedtünk öt okot, amiért neked is érdemes saját magot gyűjtened a kiskertben!

1. Mert jó móka

Már kutatások is bizonyítják, hogy a kertészkedés jó hatással van a közérzetünkre és az egészségünkre. Ha saját magot fogsz az általad gondozott növényekről, azzal egy újabb szinten kapcsolódhatsz a kerthez, a természethez, az évszakok körforgásához. Ráadásul így következő évben már egészen pontosan tudni fogod, honnan származik a friss és finom saláta, hiszen magtól magig végig követted a növény életútját!

mangold.pngfotó: Szilágyi Krisztina

2. Elősegíted a növényeid alkalmazkodását

Az előző gondolatmenetet folytatva a génbankból kikért,magbörzén cserélt vagy a családi örökség részeként kapott magokat* vetsz el, ha saját magból nevelsz növényeket, lehetőséget adsz nekik a kerted körülményeihez való alkalmazkodásra. Hajlamosak vagyunk elfeledkezni róla, de az evolúciós folyamatok a termesztett növények esetében is működnek. Az évek során a növények alkalmazkodnak az őket körülvevő környezethez, és ha mindig a legszebb, legfinomabb, legegészségesebb növényekről gyűjtesz magot, akkor pár év alatt nagy eséllyel fel tudod javítani a kiskerted termését. Ha nagyon ambíciózus vagy, akár még saját fajtákat is nemesíthetsz!

*A boltban kapható fajtákkal legyünk óvatosak, ugyan saját fogyasztásra visszavethetjük a magjaikat, de saját magfogást magbörzére vagy árutermelésre nem használhatjuk, hacsak ki nem fizettük a fajta után járó licenszdíjat. Itt lehet évről évre megnézni mely fajták vannak fajtaoltalommal védve. Azzal is jó tisztában lenni, hogy a boltban kapható fajták egy része hibrid, így ha azokról fogsz magot, a következő évben termesztett növényeid nem mind lesznek ugyanolyanok, mint azok, amikről a magot fogtad.

img_8191.JPGfotó: Bori Dániel

3. Pénzt spórolhatsz

Ha megtanulod a magfogás csínját-bínját, akkor nem kell minden évben a boltban megvenned vagy katalógusból rendelned ugyanazokat a magokat. Ráadásul akkor sincs baj, ha a kedvenc paradicsomfajtád magjait abban az évben éppen nem árusítják, hiszen a saját készletedből legalább ugyanolyan szép növényeket tudsz növeszteni!

pasted_image_0.pngfotó: Fehér Judit.

4. Hozzájárulsz a genetikai sokféleség megőrzéséhez

A kihalásról a legtöbbünknek az orrszarvúak, elefántok, gorillák jutnak eszébe, nem pedig a káposzta vagy a kukorica. Hiszen a boltok polcai tele vannak velük! Mi baj lehet?

Nos, ezek a növények fajként valóban nincsenek veszélyben, hiszen világszerte rengeteget termesztenek belőlük. A boltokba azonban csak néhány fajta jut el - miközben a kukoricának például több ezer fajtája van -, azok is elsősorban hibridek, így a gazda évről évre ki van szolgáltatva a vetőmagcégeknek. Pedig a régi fajták is sikeresen termeszthetők, ráadásul magunk rendelkezhetünk a magjaik felett. A boltok polcain megtalálható modern fajtákon kívül rengeteg tájfajta és hagyományos fajta zöldség létezik, melyeknek a magját nem árulják. Ha olyan fajtákat nevelsz, amik nem kerülnek kereskedelmi forgalomba, akkor hozzájárulsz a mezőgazdaság sokféleségének megőrzéséhez.

 A különböző fajtákkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról ebben a bejegyzésben írtunk bővebben.

img_9576.JPGfotó: Bori Dániel

5. Új emberekkel ismerkedhetsz meg

Meredeken hangzik? Pedig egyáltalán nem az! Minden év elején januártól áprilisig tart a magbörzék időszaka, amikor különböző kertbarát körök, egyesületek, művelődési házak vagy egyszerűen lelkes kertészek magcsereberéket szerveznek. A magbörzéken olyan emberekkel találkozhatsz, akiknek hasonló az érdeklődési körük, és a magokon kívül praktikákat és recepteket is cserélhetsz velük. Ezeken az eseményeken saját kertből származó, szabadelvirágzású, fajtaoltalommal nem védett fajták magjait lehet csereberélni, és remek alkalmat nyújtanak olyan új fajták beszerzésére, amiket még nem próbáltál!

2020-01-26_07_26_52_2.jpgfotó: Kemese Fanni

A magfogással kapcsolatos gyakorlati tudnivalókról ebben és ebben a bejegyzésben írtunk.

Ha érdekel a munkánk, kövess minket Facebookon vagy látogass el a honlapunkra!

 

Szólj hozzá

magok agrobiodiverzitás magfogás mezőgazdasági sokféleség noparakert vetőmag-önrendelkezés