2022. nov 24.

Gombák a kert(em)ben

írta: Magház Hálózat
Gombák a kert(em)ben

Írta és fotózta: Szilágyi Krisztina

Ez tulajdonképpen egy személyes írás a biodiverzitás ünneplése nevében. Én ugyanis szeretem a gombákat. Nem megenni, illetve nemcsak megenni, hanem úgy egyáltalán, mint élőlények. Mindig is lenyűgözött különös világuk, egészen elképesztő megjelenésük. Számomra van bennük valami misztikus…

Már többször nekifogtam, hogy “megtanulom” őket. Biológusként néhány alapvető fajt felismerek (a gyilkos galócát ti is tanuljátok meg!), de azért messze áll a tudásom akár egy átlagos gombászétól is, nemhogy egy gombaszakellenőrétől. Bennem van azonban a vágy, hogy megismerjem őket, egyre jobban, és a kertészkedés ebben is segít. Szenvedélyes kertészként minden érdekel, ami a kertben történik, és az ember (lánya) szerencsére megfigyel, és ez a sok-sok figyelés elősegíti egy idő után a látást: az “észrevevést”. Kezdem meglátni az akár nüansznyi különbségeket a gombák között, ami alapvetően fontos velük kapcsolatban, mert gombákat felismerni, beazonosítani néha nem könnyű (van, amikor nem is lehet meghatározni egy fajt, csak mikroszkóp segítségével).

Így jutottam el idén arra a pontra, ami most egy újabb lökést adott a gombák világának alaposabb “újratanulmányozásához”, és remélem más is kedvet kap elmélyülni ebben a csodás világban. Erről mutatok be majd pár fotót is a kertemből.

Aztán persze gondolhatnánk, hogy hogy jön egyébként ez a kerthez, hiszen ott főleg zöldséget (gyümölcsöt) termesztünk, nem gombákat. Erre én azt mondom, hogy de, jó esetben igenis gombákat (is) termesztünk, mert egészséges zöldségeket egészséges talajban tudunk csak termeszteni, és ahhoz elengedhetetlenek a gombák! Persze most nem a vargányákra és mindenféle „bakancslistás” ehető és kulináris értékkel bíró kalapos gombákra gondolok, hanem a rendkívül fontos föld alatti gombafonal hálózatra (más néven micélium), aminek a jelentőségét egyre több tudományos kutatás tárja fel.

A növények a talajból szerzik a számukra szükséges tápanyagot, ez azonban nem történik csak úgy, magától. Az abban lévő tápanyagot előbb fel kell tárni, szabadon felvehető formává kell alakítani, és ehhez szükséges bizony egy élő, aktív talaj, a maga milliárdnyi élőlényével, köztük számos gombafajjal. Látszólag értéktelenek számunkra táplálkozástani szempontból ezek a gombák, aztán kiderül, hogy nagyon is hozzájárulnak a mindennapi zöldségeink megtermeléséhez. Ugyanis a gombafonalak szövedéke hozza létre a talaj tápanyag-hálózatát, amit találóan „soil food web”-nek neveztek el az internet (world wide web) mintájára, hiszen behálózzák a talpunk alatt lévő világot (jó esetben) és a hálózatban szereplőkkel együttesen fogyasztják a benne lévő szerves anyagot és abból pedig felszabadítják a tápanyagokat, ami a további micélium, növények, állatok és végső soron az ökoszisztéma növekedését táplálják. Azért, ha ebbe belegondolunk, egészen elképesztő!

A lebontó (szaprofita) gombák aktivitásának eredménye a talaj „építése” a kertünkben. Nemcsak újrahasznosítják a szenet, nitrogént, hidrogént, foszfort és egyéb tápanyagokat, amik aztán így felvehetők a növények és állatok számára, hanem egyfajta szivacsként (gondolok itt a morzsalékos talajszerkezetre) tárolják is azokat a bennük élő gyökerek és egyéb gazdag élő közösségek számára. Érdemes tehát úgy kertészkedni, hogy a gombák partnerei legyünk. Ahogy számos általam nagyra becsült gazdálkodó ezt meg is fogalmazta már: tulajdonképpen ne zöldségeket termesszünk, hanem mikrobákat (a talajban élő mikroszkopikus méretű hasznos szervezeteket), az egészséges zöldség már csak hab lesz a tortán.

A gyakorlatban a növények kapcsolata a gombákkal a következőképpen alakul: a mikorrhizáló gombák (ez egy stratégia, ahol a gomba szorosan együtt él a növények gyökereivel) a növények által a fotoszintézis során előállított egyszerű cukrokért cserébe lebontják a talajban található szerves maradványokat, és hozzáférhetővé teszik a növények számára. Ahogy a gombafonalak növekednek és mikroszkópikus utakat törnek talajban, a növények is sokkal kiterjedtebb talajrészekhez tudnak hozzáférni ezáltal, azaz erősebb és nagyobb gyökérzetük lesz. Minél kevésbé bolygatjuk meg a talajunkat, annál több növény képes bekapcsolódni ebbe a hálózatba, a gombafonalak pedig intelligens módon célzottan tudják a tápanyagokat oda csoportosítani, ahol pl. nagyobb hiány van belőlük. Így segítik egymást és az egészséges kertünk kialakulását. Nemcsak jobban ellen tudnak állni ezek a növények a különféle környezeti stressznek, de a talaj szerkezete is porózusabb lesz, jobban meg tudja tartani a vizet, több levegőt is tárol és végső soron sokkal diverzebb élőlényközösségnek nyújt majd így otthont. Így térünk vissza tehát a biodiverzitáshoz, aminek a dicsérete miatt szerettem volna a gombákról megemlékezni egy kicsit!

Az én gyakorlati tippem a gombák támogatására a kertemben: minél kevesebb talajbolygatás mellett azzal is segítem a gombák elterjedését a kertemben, hogy a járdáimon az ágyások között faapríték mulcsot terítek szét, és hagyom, hogy a gombafonalak „beleegyék” magukat az ágyásaimba.

A képeken a kertemben megfigyelt gombák egy részét mutatom meg, igazából a változatosságukat illusztrálnám csak néhány képpel. A leggyakrabban megfigyelt kalapos gomba a kertemben a ragadós bocskorosgomba például arra is megtanított, hogy megfigyeljem, hogyan változik egy gomba az élete során, legalábbis a szemünk elé kerülő része, ami aztán fontos alap, ha tovább szeretnék menni a gombák „megtanulásának” varázslatokkal teli útján.

Remélem másoknak is kedve támad ezek után elmerülni a gombák világában, és barátként tekinteni rájuk is a kertben!

kep_1.JPGA leggyakoribb látható gombám: ragadós bocskorosgomba.

ragados_bocskorosgombak.pngA ragadós bocskorosgomba változatossága.

kep_7.JPGCsak úgy világított a hófehérsége, amikor megtaláltam (tarlógomba faj).

tarlogombak.pngTovábbi tarlógombák.

csiperke.pngCsiperke faj - a kukacoknak ízlett!

pohargombak.pngŐk is gombák, méghozzá szürke pohárgombák. A második képen látszik, milyen aprók!

kep_15.jpgAmikor a kertnek is füle van ;-) (csészegomba faj)

kep_16.JPGA változatosság gyönyörködtet (tintagomba faj).

A bejegyzés a Nemzeti Biodiverzitás és Génmegőrzési Központ támogatásával készült el.

Ha érdekesnek találtad ezt a bejegyzést, kövess minket Facebookon, nézz körül az Instagramunkon vagy látogass el a honlapunkra!

 

Szólj hozzá

gomba kertészkedés agrobiodiverzitás Sződliget mezőgazdasági sokféleség Terápiás Kert