2021. jan 13.

Mi történt 2020-ban a Magház háza táján

írta: Magház Hálózat
Mi történt 2020-ban a Magház háza táján

mh2020.jpg

A Facebook-oldalunkon előző év végén tartottunk egy 12 napos visszatekintést, ahol 12 képben bemutattuk, hogy mi történt a Magházzal 2020-ban. A blogos összefoglaló kicsit elkésett, de még mindig jobb későn, mint soha, úgyhogy itt is összeszedtük egy helyre, hogy mi minden történt velünk tavaly.

1. 2020-ban elképesztően pörgős magbörze szezont zártunk, aminek előfeltétele volt a magbörzékre vitt sok kis magcsomag elkészítése. A magcsomagok elkészítésében budapesti önkénteseink és nagyszékelyi barátaink voltak segítségünkre, akikkel több alkalommal, több helyen is összegyűltünk csomagolni. Összesen nagyjából 3000 magcsomagot készítettünk el ezeken az alkalmakon, Kemese Fanni önkéntesünk pedig egy rövid összefoglalót is írt, hogy azoknak is elmesélje, hogy néz ki egy magcsomagolás, akik még nem csináltak ilyesmit.

1_1.jpgfotó: Réthy Katalin

2. A magcsomagokat a januári, februári és március eleji magbörzéken osztottuk szét, a járvány kitörése után pedig postán küldtük el a magbörzék szervezőinek. Összesen 15 eseményre vagy helyre juttattuk el a magokat, többek közt Pécsre, Szegedre, Budapestre, Telkibe, Miskolca és Bátorba is.

2_1.jpgfotó: Kemese Fanni

3. Még mindig nem elszakadva a magbörzéktől: március első hétvégéjén részt vettünk a X. Szegedi Magbörzén. Az első szegedi magbörze tíz évvel ezelőtt hazánk első nagyobb szabású magcsereberéje volt, és nem titok, hogy része volt a Magház megalakulásában is. Erre a magbörzére összesen 230 látogató jött el csereberélni, beszélgetni, előadásokat hallgatni, és készült egy csodálatos, a magbörzézést bemutató videó is az eseményen:

3.JPGfotó: Bori Dániel

4. Februárban sikerült összehoznunk egy kétnapos szervezetfejlesztési találkozót, amin minden aktív tagunk részt tudott venni (ilyen alkalmak ritkán vannak!). Sokat beszélgettünk az elképzeléseinkről és céljainkról, és lefektettük a Magház szervezeti alapjait. Az idei évet már Magház Egyesületként nyitottuk, amiről az előző bejegyzésben röviden írtunk is.

4_1.jpgfotó: Fehér Judit

5. A járvány kitörése után indítottuk útjára a #noparakert sorozatunkat. Ebben egyrészt kezdő kertészeknek szóló tanácsokat osztottunk meg arról, hogyan érdemes belevágni a kertészkedésbe, másrészt pedig szerettük volna eloszlatni azt a tévhitet, hogy a kertészkedéshez mindenképp kert kell: hiszen ennek hiányában a balkonon vagy akár az ablakpárkányon is helyet kaphatnak a növények. A sorozat részeként több önkéntesünk is bemutatta, hol növeszti a zöldségeit. A #noparakert bejegyzéseinket ide kattintva olvashatjátok.

5_1.jpgfotó: Kemese Fanni

6. Rövid, de annál nagyobb örömködésre okot adó esemény történt a júliusi éves találkozónkon: megérkeztek a várva várt Magházas pólók és szatyrok, amikkel remélhetőleg idén már ti is találkozhattok!

6.jpg

7. ... és ha már itt tartunk, jó volt személyesen is találkozni júliusban, a lassan hagyománnyá váló Nagyszékelyi csapatépítőn. Aktív tagjaink az ország különböző részein élnek, ezért az évente 2-3 alkalommal megrendezett személyes találkozók különösen értékesek számunkra. Ezúttal önkénteseink egy része is csatlakozott hozzánk péntek estére (amikor meglátogattuk a Nagyszékelyi Füvészkert Műhelyt), aztán szombat délelőtt együtt fedeztük fel Juditék kertjét. Utána pedig a sok-sok óra szervezéssel kapcsolatos megbeszélés után együtt néztük meg a Föld közelében elhúzó üstököst az éjszakai égbolton.

7.jpg

8. Augusztusban a Magyar Permakultúra Egyesület Nagyszékelyben megtartott permakultúrás tervezés képzésének résztvevői látogattak el hozzánk. Megnézték a nagyszékelyi telephelyünk kertjét és magtárát, és beszélgettünk a sokféleség jelentőségéről a kertben.

8_1.jpg

9. A magfogási szezon sem maradt el, bár a tavaszi aszály miatt azért csúszott egy kicsit. Ősszel lassanként alább hagyott a kerti pörgés, és több időt tudtunk szánni a blogra. A magfogással kapcsolatos tudnivalókat például három bejegyzésben szedtük össze:
5 ok, amiért érdemes saját magod fognod
Magfogási gyorstalpaló I.
Magfogási gyorstalpaló II.

9.JPG

10. Őszi találkozónkat az Évkerék Ökotanyán, Balástyán tartottuk, október első hétvégéjén. Ez különösen jó volt, mivel Laci és Orsi nem tudtak részt venni a nyári találkozón, és így jó volt, hogy velük együtt tudtunk összeülni megbeszélni az egyesületi dolgokat, illetve az őszi teendőket. Készült egy rövid videó is, amiben Laci öt növényvédelmi tippet ad kezdőknek.

10_1.jpg

11. Októberben és novemberben a Nemzeti Biodiverzitás és Génmegőrzési Központ
támogatásának köszönhetően hetente legalább egy blogbejegyzés jelent meg különböző témákban. Judit, Dóri, Kati, Zsanett, Jozsó, Erika, Orsi és Bori sokat dolgoztak azon, hogy hétről hétre izgalmas olvasnivalóval lepjenek meg titeket. Közben tovább érkeztek az írások önkénteseink billentyűzetéből is, így az elmúlt pár hónapban jól felpörgött a blogunk. A kertszezonra nem ígérünk semmit, de addig is igyekszünk tartani magunkat a heti 1-2 új bejegyzéssel!

11_1.jpgfotó: Máthé Orsolya

12. Valóra vált egy régi Magházas álom: decemberben a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ támogatásának köszönhetően 60 fajtával elindult a Magtár, egy olyan nyilvános adatbázis, amiben a hazánkban fellelhető tájfajták és különleges fajták jellemzőit szedjük össze. A Magtár hazánk első nyilvánosan elérhető tájfajta-adatbázisa, és a következő éveket részben ennek az adatbázisnak a fejlesztésére szeretnénk szánni.

12.png

Nagy vonalakban ezek történet velünk 2020-ban. Idén legalább ugyanilyen izgalmas újdonságokkal és tevékenységekkel készülünk, persze a magfogással és tájfajtákkal kapcsolatos tartalmak mellett! Reméljük, hogy idén is velünk tartotok!

Ha érdekesnek találtad ezt a bejegyzést, kedvelj minket Facebookon, vagy nézz körül a honlapunkon!

Szólj hozzá

hírek beszámoló